Prehľad príjmov a investícií za október 2020

Tohto mesačný prehľad bude o tom ako som si konečne naplánoval dovolenku a ako som na ňu nešiel pretože naši demokratickí volení lídri nechápu základne princípy šírenia infekčných chorôb a trpieť preto musíme všetci.

Na začiatku mesiaca november som začal plánovať dovolenku v Portugalsku. Nakúpil som si cestovný vak do lietadla, kúpil nepremokavú bundu na veterné Portugalské pobrežie a svoj plán som začal rozširovať o návštevu Španielska, Gibraltáru a poprípade aj Maroka.

Bohužiaľ, keďže som sa zdržal vybrania dovolenky skôr, leto sa už zmenilo na jeseň a vlhké a chladné počasie začalo znamenalo dobrú živnú pôdu pre šírenie Koronavírusu. Kovid pandémia sa začala zhoršovať v celej Európe a ja som si povedal, že si letenku nekúpim skôr ako 3 dni pred odletom. Aj keď sa situácia v Čechách zhoršovala každým dňom, a na Slovensku to nebolo o nič lepšie, Portugalsko sa držalo celkom dobre a Španielsko tiež (aj keď sever už začínal byť tiež červeným epicentrom nákazy).

3 dni pred odchodom som sa rozhodol na dovolenku v Portugalsku a Španielsku neodcestovať. Nebolo to ani tak zo strachu z Koronavírusu ako zo zlého počasia v prvý týždeň dovolenky v Portugalsku. Predpoveď bola totiž urobená s prehánkami na celý týždeň, zatiaľ čo pred mojim príchodom bol celý mesiac nádherné slnečné. Navyše som si povedal, že keď už mám cestovať sám a minúť obrovský kopec peňazí, tak nech to aspoň fakt stojí za to.

Nakoniec som teda neodletel. Som si istý, že Portugalsko a Španielsko medzitým nikam neodídu a ja si aspoň v budúcnosti lepšie naplánujem cestu po juhu Španielska, vrátane požičania auta.

Už niekoľko mesiacov som cítil vyhorenie a kvázy „dovolenku“ na Slovensku som sa rozhodol vybrať. Kúpil som si Ryanair letenku do Košíc za 14€ a odletel. Po prílete do Košíc ma čakalo 5 dni v izolácii kým mi neprišli negatívne výsledky testov z Prešovskej nemocnice. Čas čakaním som trávil čítaním Bohatý otec, chudobný otec (Rich dad, Poor dad) od Roberta Kiyosakiho alebo upratovaním vo svojom PC, čí pozeraním filmov.

Počas tých dní v izolácii, sledujúc vystúpenia premiéra SR Igora Matoviča, som začal nechápať nariadenia vlády SR a začalo mi byť jasné, že tu ľavá ruka nevie čo robí pravá a protipandemické rozhodnutia sa robia od stola, nie na základe dát.

Napr. spolu so mnou priletelo do Košíc asi ďalších 100 ľudí. 80% z nich ukázalo na hraniciach colníkom papier s výsledkom koronovírusového testu nie starším ako pár dní. Pravda je však taká, že toto je infekčné ochorenie a mohli ste ho získať aj napr. dotknutím sa zábradlia na schodíkoch pri vstupe do lietadla. Vôbec teda nerozumiem, ako môže vláda dopustiť aby jej po krajine behali nakazení ľudia, len preto lebo 3 dni pred príchodom boli v poriadku …

Ale vráťme sa zase späť ku mne. Následne som strávil nasledujúci 1.5 týždňa doma a odišiel som pred začiatok prvého celoplošného testovania vlakom Pendolinom naspäť do Prahy. Ryanair totiž pár dní po mojom prílete zrušil leteckú linku z Prahy do Košíc.

O tom ako bolo samotné celoplošné testovanie blbosť z viacerých hľadísk a prostriedky na neho určené sa dali využiť ďaleko efektívnejšie už radšej ani písať nebudem.

Výber z mesačných výdavkov za október 2020

Všetky informácie o tom ako a čo sledujem vo svojich pravidelných mesačných výdavkoch nájdete v samostatnom článku ako zaznamenávam a sledujem svoje príjmy a výdaje.

Prehľad osobných výdajov za október 2020
Kategória EUR %
Jedlo 161.73 €
– všeobecne 98.1 € 60.66 %
– reštaurácie 19.57 € 12.10 %
– fitness 17.41 € 10.76 %
– sladké 26.65 € 16.48 %
Ubytovanie 682.65 €
– nájom 585.68 € 85.8 %
– plyn 19.77 € 2.90 %
– internet 24.53 € 3.59 %
– elektrina 37.27 € 5.46 %
– nábytok 0 € 0 %
– sprostredkovanie 15.4 € 2.26 %

Počas mojej dovolenky sa spolubývajúci rozhodol zrušiť Erasmus a odísť naspäť do Francúzska. Tento fakt ma vôbec neteší pretože pre mňa znamená hradenie plného nájomného. A to znamená, že peniaze ktoré som zdieľaním ušetril som mohol investovať do nákupu dividendových akcií.

Na druhú stranu nemôžem môjmu spolubývajúcemu toto rozhodnutie nemôžem ani zazlievať. Odkedy prišiel bol neustále zavretý vo svojej izbe (viac v článku z predchádzajúceho mesiaca). A aj keď odišiel niekam medzi ľudí, musel ísť hneď znova do izolácie pretože niekto z jeho okolia dostal Kovid.

Sam som si prešiel Erasmom a preto viem, že jeho skúsenosť sa s tej mojej ani zďaleka nepribližuje. Na nájomnom som preto tiež veľmi nebazíroval a tak rozdiel medzi zaplateným a nevyužitým nájmom som mu vrátil.

Za ten čas sme sa veľmi nespriatelili. Ale nakoniec sme sa nemohli ani poriadne rozlúčiť čo bola celkom veľká škoda.

Prehľad celkových osobných výdajov za október 2020
Kategória EUR %
Jedlo 161.73 € 13.37. %
Ubytovanie 682.65 € 56.42 %
Ostatné 365.58 € 30.21 %
Total 1209.96 €

P2P pôžičky

Zonky.cz

Do Zoniek som investoval len raz v posledný deň mesiaca sumu vo výške 1600 Kč. Tá sa rozdelila medzi niekoľko pôžičiek.

Mintos.com

Tento mesiac som neinvestoval žiadne prostriedky do Mintos.com.

Portu.cz

Prehľad investícií do Portu za október 2020
Stratégia Investícia za mesiac Celková investícia Hodnota investície k poslednému dňu mesiaca
Moje prvé portfólio 4 000 Kč 42 000 Kč 42 626.61 Kč
Akciové nebe 4 000 Kč 42 000 Kč 43535.07 Kč

Nákup akcií

Degiro

Pamätám si ako som sa ešte na začiatku leta 2020 rozprával na strešnej grilovačke s kolegom o zaujímavej spoločnosti PLUG. Vtedy som si povedal, že zajtra ráno si už PLUG určite kúpim. Nasledujúci deň cena poskočila a ja som si povedal, že počkám až kým sa cena PLUGu vráti naspäť dolu.

A takto to skákalo ešte niekoľko nasledujúcich mesiacov, v podstate až dodnes. Teraz som si však už povedal, že nemám na čo čakať a za rovnaký budget som si bohužiaľ už kúpil oveľa menej akcii PLUGu.

Ponaučenie do budúcnosti – Kiežby som radšej kupoval vtedy keď som mal a nerozprával tak o tom.

Plug Power Inc. je spoločnosť zameriavajúca sa na vytvorenie systémov s využitím vodíka ako alternatívneho paliva.

Moje akciové portfólio
Platforma Dátum Burza Kód Meno Počet Cena/kus ($) Cena/kus (€) Poplatky (€) Celková cena v domácej mene Celková cena v € Výmenný kurz Celková cena (€)
Degiro 2020 10 27 – 17:01 NASDAQ PLUG Plug Power Inc. 10 14.95$ 12.65€ 0.53 € 149.50 $ 126.35€ 1.182 126.88 €

Revolut

Som si istý, že nie som jediný ak poviem, že sa už pomaly naozaj začíname dostávať do skutočnej krízy. Ak nepríde účinná vakcína do konca budúceho roku, kríza sa prevalí aj na nás ostatných.

Už dnes sú kultúra a šport mŕtve, gastro sa pomaly zberá na večný odpočinok a to celé všetko jednoducho jediné nezasiahnuté IT nezachráni.

Množstvo ľudí zo strojárstva, ktorí pri prvej a druhej vlne ostali doma, sa už do práce nikdy nevrátia pretože robotizácia pokračuje každým dňom len viac a viac.

Už dlho som sa pohrával s myšlienkou kupovať fraction shares cez Revolut FAANG (resp. FULL MANGA) a big tech firiem. No s odhalením ako priniesol minulý mesiac ohľadom SoftBanku si budem vyberať radšej len tie akcie v ktorých vidím klesajúci trend namiesto toho aby som sa snažil zachytiť ich stúpajúci trend.

Moje akciové portfólio
Platforma Dátum Kód Meno Počet Lokálna mena Cena v lokálnej mene Celková suma v lokálnej mene
Revolut 2020 10 27 – 16:34 TSLA Tesla 0.47 USD 424.65 $ 200 $
Revolut 2020 10 27 – 16:40 MSFT Microsoft 0.469 USD 213.06 $ 100 $
Revolut 2020 10 27 – 16:40 GOOGL Google 0.062 USD 1589.95 $ 100 $

Pred koncom mesiaca bolo cítiť ako sa svet schyľuje k americkým voľbám a aj cena technologických spoločností začala klesať. Snažil som sa zasiahnuť dip a investoval som v do 3 akcii na Revolute. Vybral som si spoločnosti GOOGL, MSFT aTSLA. Všetkým spoločnostiam verím a plánujem ich držať dlhodobo. Išlo mi preto o čo najvýhodnejší nákup v konkrétny mesiac. MSFT a TSLA išli po nákupe ešte mierne dole, GOOGL ale po zverejnení štvrťročnej správy pekne prekvapil.

GOOGL akcie november 2020

MSFT akcie november 2020

TSLA akcie november 2020

Výber tohoto mesiaca

Výber tohoto mesiaca nebude nič špeciálne. Počas izolácie som ale prečítal knihu, ktorú by si mal prečítať každý. Ide totiž o knihu Bohatý otec, chudobný otec (z angického originálu Rich Dad Poor Dad) od Roberta Kiyosakiho, ktorá sa pokladá za určitú mantru finančnej gramotnosti. Nechcem sa tu o knihe veľmi rozpisovať, podrobnú recenziu knihy pripravujem. V každom prípade ak ste o finančnom vzdelaní cez príbeh Roberta Kiyosakiho ešte nepočuli, určite je to základ ktorý by ste si mali osvojiť.

One thought on “Prehľad príjmov a investícií za október 2020

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.