Prehľad príjmov a investícií za september 2020

Tohto mesačný prehľad bude o tom ako som sa rozhodol vyriešiť výpadok príjmu zo spolubývajúceho nasťahovaním prvého človeka ktorý bude ochotný platiť. A ako sa to celé hneď obrátilo proti mne.

Do môjho momentálneho prenájmu som šiel s tým, že si ho môžem dovoliť aj sám. Ale bývať s niekym má viac pozitív ako negatív. A ak si navyše dobre nastavíte pravidlá, môžete mať zo spolubývania dobrý úžitok. Mať na účte o 200~300 € viac je predsa len lepšie ako ich tam nemať.

Takže po tom, čo sme sa rozhodli ukončiť spolubývanie s bývalým spolubývajúcim, nového som chcel nájsť čo najskôr. Najviac času pri hľadaní podnájomníka mi zaberú práve prehliadky a vyjednávanie. A keďže čas sú peniaze a doba je dnes aká je, rozhodol som sa zobrať radšej prvého človeka s ktorým sme sa nejako dohodnem.

A tu začína kameň úrazu. Problém je, že keď sa s niekym dohodnete ešte to neznamená, že si aj sadnete. Človek ktorého som si vybral nie je prvý človek s ktorým som kedy býval a tak som vedel ako mám postupovať.

Vybral som si Erasmus študenta z Francúzska. Ihneď po jeho príchode sa mi celý môj mindset s celou mojou karmou vrátil. Môj nový spolubývajúci mi z Francúzska doniesol ako darček aj pozitívny test na Kovid-19. Takže od prvého dna išiel do karantény a ja v podstate do izolácie.

Našťastie som sa nenakazil a po 2 týždňoch som mal stále negatívny test na Koronavírus. Na druhej strane sme sa so spolubývajúcim nemali čas lepšie spoznať a nemal som ani možnosť lepšie vysvetliť dodržiavanie mojich pravidiel v domácnosti. Spolubývanie s ním mi tak veľmi nie je po vôli.

Nakoniec je to spolubývanie len do polovice januára 2021 a tak okolo toho také veľké haló nerobím a radšej sa sústredím na to aby som neurobil rovnakú chybu po jeho odchode.

Ponaučenie? Vždy keď som bol chamtivý a hľadal niekoho na nasťahovanie čo najskôr, obrátilo sa to proti mne. Ale vždy keď som hľadal a rozhodol počkať a nájsť spolubývajúceho s ktorým by sme si sadli, tak sa mi to vyplatilo z dlhodobého hľadiska.

100€ na zlepšenie života

Tento mesiac som si kúpil 2 kusy nábytku. Prvou bola IKEA polička Billy, ktorú som už naozaj potreboval. Po rozložení a poskladaní mi moje knihy zabrali celú poličku a ešte stále mám v izbe niekoľko naviac ktoré sa do nej nevmestili.

Kúpil som si konečne aj mikrovlnku. Ja viem, že to je čudné keď som bez nej vydržal už 3 roky. Mikrovlnky sa zaiste dajú kúpiť už od 20 €. Ja som si však chcel kúpiť naozaj niečo hodnotné čo hneď nevyhodím. A odkladal som to tak dlho až prešli tie 3 roky bez ktorých som sa nikdy nesťažoval, že nemám mikrovlnku.

Keď sa nasťahoval nový nájomník, bol v karanténe vo svojej izbe (a vyhýbal sa spoločným priestorom v ktorých by kašľal). A to znamenalo, že by bolo najlepšie keby tam ostával čo najdlhšie. Rozhodol som sa mu preto v tomto pomôcť a redšej tých 20 € čo najrýchlejšie vynaložiť.

Ja by som si mikrovlnku asi nikdy nekúpil. Dotlačil ma k tomu až Kovid. Mikrovlnka totiž znamená majetok, veľký kus boxu ktorý robí dobre jednu vec veľmi dlhý čas.

Úprimne – kedy ste si naposledy kúpili mikrovlnku? Je to proste vec ktorá nestráca na hodnote a aj 10 ročná mikrovlnka robí stále dobre tú istú prácu na ktorú bola navrhnutá = ohrieva jedlo.

mikrovlnna truba Sencor SMW 1717 predok

mikrovlnna truba Sencor SMW 1717 dvierka

mikrovlnna truba Sencor SMW 1717 krabica

Kúpil som si teda SENCOR SMW 1717WH mikrovlnnú rúru. Išiel som najskôr do Datartu a zistil si, či vôbec existuje mikrovlnka, ktorá by sa mi hodila do 27cm vysokej poličky ktorú mám. Zo všetkých vystavených mikrovlniek mala menšiu výšku ako 27cm len jedna. A tá jedna bola v akcii. Rýchlo som si ju vygooglil a zistil, že na Heuréke nájdem ešte lacnejšie a lepšie ako tú v Datarte. Objednal som si teda SENCOR cez internet v pondelok a už v utorok na obed mi ju kuriér doniesol.

Výber z mesačných výdavkov za september 2020

Všetky informácie o tom ako a čo sledujem vo svojich pravidelných mesačných výdavkoch nájdete v samostatnom článku ako zaznamenávam a sledujem svoje príjmy a výdaje.

Prehľad osobných výdajov za september 2020
Kategória EUR %
Jedlo 291.95 €
– všeobecne 169.69 € 58.12 %
– reštaurácie 87.88 € 30.10 %
– fitness 21.74 € 7.45 %
– sladké 12.64 € 4.33 %
Ubytovanie 814.81 €
– nájom 605.11 € 74.26 %
– plyn 20.26 € 2.49 %
– internet 24.02 € 2.95 %
– elektrina 37.57 € 4.61 %
– nábytok 112 € 13.75 %
– sprostredkovanie 15.85 € 1.95 %
Prehľad celkových osobných výdajov za september 2020
Kategória EUR %
Jedlo 291.95 € 24.15 %
Ubytovanie 814.81 € 67.39 %
Ostatné 103.14 € 8.53 %
Total 1209.09 €

P2P pôžičky

Zonky.cz

Do Zoniek som investoval len raz v posledný deň mesiaca sumu vo výške 1600 Kč. Tá sa rozdelila medzi niekoľko pôžičiek.

Mintos.com

Tento mesiac som neinvestoval žiadne prostriedky do Mintos.com.

Portu.cz

Do portu som investoval len 1000 Kč na každú stratégiu. Aj tieto 2 investície však boli omylom. Veľmi dobre som cítil, že september je mesiacom prepadov vďaka vytriezveniu z technologickej bubliny nafúknutej japonskou Softbank a zároveň nastupujúcej druhej vlne pandémie Koronavírusu.

Rozhodol som sa na Portu urobiť investičný freeze, neinvestovať a radšej pokračovať v investovaní až v nasledujúcom mesiaci.

Prehľad investícií do Portu za september 2020
Stratégia Investícia za mesiac Celková investícia Hodnota investície k poslednému dňu mesiaca
Moje prvé portfólio 1 000 Kč 38 000 Kč 40 199.68 Kč
Akciové nebe 1 000 Kč 38 000 Kč 41 143.15 Kč

Portu.cz september 2020

Na grafe z portu.cz môžete vidieť ako v septembri kumulatívna hodnota portfólia klesala hoci som do nej neinvestoval. Ak by som investoval v priebehu septembra, znamenalo by to, že všetky peniaze prerozdelené na nákup správcovských indexových fondov by len stratili hodnotu.

S&P500 september bublina

Až neskôr som si uvedomil, že to by bola pravda ak by som zároveň neinvestoval v českých korunách ale v eurách alebo dolároch. Keďže tak ako na Portu.cz ako aj Degire investujem v českých korunách, peniaze sú menené na menu v ktorej sú nakupované inštrumenty vedené.

To samozrejme s nastupujúcou pandémiou vedie len k znehodnoteniu českej koruny ako meny v ekonomike, ktorá je zameranej na export. Viac jednotlivé grafy.

EUR vs. CZK september 2020 TradingView

EUR vs. CZK september 2020 detail

Naivne som na konci mesiaca veril, že v októbri sa hodnota technologických spoločnosti zastabilizuje až do konca roku a tak nákup podielov v indexových fondoch mojich portu stratégii už bude znova zmysluplné. Problém však je, že každým mojím nákupom získavam len menej a menej pretože aj keď sú technologické spoločnosti stabilne moje české peniaze nemajú hodnotu.

Nákup akcií

Revolut

Tento mesiac som nakúpil len jednu akciu na Revolute a to spoločnosť Coca-Cola. Akcie tejto spoločnosti som chcel už kúpiť dlho. Akcie sú ešte stále podhodnotené a je to rozhodne titul ktorý nechýba v portfóliu každého dividendového rentiera.

Moje akciové portfólio
Platforma Dátum Kód Meno Počet Lokálna mena Cena v lokálnej mene Celková suma v lokálnej mene
Revolut 2020 09 30 – 18:07 KO Coca-Cola 10.06 USD 49.28 $ 496 $

Degiro

Tento mesiac som cez Degiro nenakupoval žiadne nové akcie.

Výber tohoto mesiaca

Výber tohto mesiaca je jednoznačne Tenet. V čase nastúpenia druhej vlny pandémie sa mi ešte podarilo dostať do kina na tento najnovší film Christophera Nolana.

O Tenete sa hovorí, že mal znova naštartovať ľudí aby chodili do kina. To sa určite nestalo. Ale to nie je vôbec chyba filmu, aj keď Tenet určite nie je ten najlepší film od Christophera Nolana (podľa mňa je to Interstellar). Ale potešilo ma ako je film „Európsky“ a určite je to film, ktorý chcem znova vidieť. Od úvodnej scény až do poslednej minúty som hltal celý dej. Kiež by sme sa dočkali pokračovania … Aj keď viem, že pokračovanie Tenetu je nereálne, mňa aspoň potešilo, že úvodná scéna sa natáčala v betónovom exteriéry Tallinskej opere, ktorý som kedysi tiež navštívil a čudoval sa prečo je v centre Tallinu základňa atómových ponoriek.

One thought on “Prehľad príjmov a investícií za september 2020

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.