Prehľad príjmov a investícií za jún 2021

money - different currencies

Leto to začalo a konečne sme si všetci vydýchli pri uvoľňovaní pritipandemických opatrení. V tochtomesačnom článku sa pozrieme na niekoľko veľkých výdavkov, ktoré som mal tento mesiac pri príležitosti stretnutia týchto dvoch faktorov.

Tak ako boli prvé mesiace tohoto roku v znamení šetrenia (napr. január 2021 alebo február 2021) pre celosvetovú pandémiu a zatvorenie všetkých služieb, tak bol jún mesiacom keď som si konečne začala plniť sny, ktoré som si veľmi dlho odriekal.

100€ na zlepšenie života

Nepovedal by som priamo, že som sa tento mesiac snažil minúť 100€ na zlepšenie života. Jún je totiž pravidelne mojim najväčším mesiacom z pohľadu míňania prostriedkov a tento krát to nebolo inak. Navyše v súčasnej pandemickej situácii bol aj kombináciou viacerých iných, veľkých okolností.

Ako prvé mám v tomto mesiaci vždy narodeniny. Oslávil som to výletom do Pražskej ZOO a večer návštevou reštaurácie Lokal v Karlíne, kde som si po 8 mesiacoch zatvorených reštaurácii dal konečne moje obľúbené čierne pivo so šniclom a zemiakovým šalátom. Nemohol som byť v ten deň šťastnejší…

Pražskú ZOO samozrejme odporúčam taktiež navštíviť. Vyhraďte si aspoň jeden deň, ak budete v Prahe napríklad s deťmi.

Týždeň na to na Prahu udrela vlna horúčav a s priateľkou sme sa tentokrát išli ukryť to pražskej obory Hvezda. Je to obrovský zelený park s kaštieľom. Navštívili som tam po prvýkrát aj kaštieľ Hviezda z vnútra a určite by som toto miesto odporučil minimálne miestnym. Stuko výzdoba interiéru so zaujímavou históriou obory Hviezda je určite miestom, ktoré by mal poznať každí „Pražák“.

O ďalší týždeň neskôr do Prahy zavítali moji rodičia, s ktorými som strávil pekný víkend. Navštívili sme spolu Národne múzeum a okrem príjemného dňa v centre Prahy sme spolu navštívili aj trochu vzdialenejší hospital v Kukse v ktorom sme mali úžasnú prehliadku.

Ako som písal minulý mesiac, nepredpokladal som časté využitie rozkladacieho gauča. A musím hneď povedať, že po troch nociach na IKEA Kiviku som s ním spokojný. Nie je to práve najlepšia možnosť ako núdzovo prespať. Ale rozhodne to nie je ani najhoršie a prespať na gaučí tri noci sa celkom dalo v pohode bez akýchkoľvek problémov nasledujúce rána.

Najväčším výdavkom tento mesiac však bol nákup nového PC. To bolo niečo, čo som odkladal prakticky už od januára tohto roku. Bohužiaľ, trh s PC komponentami sa v posledných mesiacoch neuveriteľne zhoršil. Dôvodov je mnoho. Ale ten pozitívny výhľad sa začal ukazovať len v poslednom čase. Nechcelo sa mi však viac čakať pretože mám v hlave už viacero vecí, ktoré by som chcel posunúť a nové PC bola v tomto smere jediná prekážka. Namiesto hľadania lacnej grafiky a porovnávania komponentov som sa rozhodol pre kúpu celej stanice.

Nové PC som si kúpil z Alzy za 56 990 Kč v posledný deň mesiaca jún. Približne o deň nato cena klesla o 1 000 Kč. To už bol PC rozbalený a šiel bez problémov. Rozhodol som sa preto zbytočne sa o tých 1 000 Kč nehandrkovať, pretože zisk po celom procese (zabaliť, vrátiť, kúpiť nový, doniesť a rozbaliť) by bol minimálny.

PC je Alza Bottlebox Core RTX3070 s týmito parametrami:

Herní PC Intel Core i7 10700KF Comet Lake 5.1 GHz, NVIDIA GeForce RTX 3070 8GB, RAM 32GB DDR4, SSD 2000 GB, Bez mechaniky, Wi-Fi, HDMI a DisplayPort, 2× USB 3.2, 2× USB 2.0, typ skříně: Midi Tower, Windows 10 Pro

Na záver len dodám, že nové PC som si kúpi v posledný deň mesiaca jún, t.j. celý polrok po tom, čo som mal alokované prostriedky na kúpu. Toto je dobrý príklad toho ako je nutné odložiť túžbu po naplnení bez čakania (instant gratification) na čo najdlhší možný čas. PC totiž chcem využívať aj na zábavu a posledný polrok som bol viac produktívny v niektorých iných oblastiach, ktoré možno práve táto zábavka naplní.

Výber z mesačných výdavkov za jún 2021

Všetky informácie o tom ako a čo sledujem vo svojich pravidelných mesačných výdavkoch nájdete v samostatnom článku ako zaznamenávam a sledujem svoje príjmy a výdaje. Ako je už v článku povedané, kúpa nového PC nepatrí celkom do domény osobných výdavkov a preto ani tento náklad do celkových výdajov nezapočítavam. Článok o sledovaní výdavkov Vám rozhodne odporúčam prečítať si.

Prehľad osobných výdajov za jún 2021
Kategória EUR %
Jedlo 299.79 €
– všeobecne 168.48 € 56.2 %
– reštaurácie 68.85 € 22.97 %
– fitness 0 € 0 %
– sladké 62.46 € 20.83 %
Ubytovanie 878.87 €
– nájom 609.3 € 69.32 %
– bytové služby 114 € 12.97 %
– internet 37.75 € 4.30 %
– elektrina 88.85 € 10.11 %
– nábytok 28.97 € 3.30 %

Vo výdajoch na bývanie mám zvýšené výdaje na elektrickú energiu, keďže som tento mesiac zaplatil ešte nedoplatok za starý byt (presťahoval som sa).

Ak by som predsa len chcel povedať, že som tento mesiac minul nejaké peniaze na zlepšenie života tak by to bol nákup niekoľkých misiek a riadu z Ikea. Medzi pravidelným ručným umývaním a využitím umývačky riadu naplno totiž stálo práve týchto pár misiek a tanierov. Čím viac mám domáceho riadu, tým menej ho musím umývať ručne a tým viac môžem využiť umývačku riadu. V dlhodobom rámci tak ušetrím obrovský kopec času, ktorý môžem lepšie investovať.

Prehľad celkových osobných výdajov za jún 2021
Kategória EUR %
Jedlo 299.79 € 19.49 %
Ubytovanie 878.87 € 57.13 %
Ostatné 359.71 € 23.38 %
Total 1538.37 €

P2P pôžičky

Zonky.cz

Tento mesiac som neinvestoval žiadne prostriedky do Zonky.cz.

Mintos.com

Tento mesiac som neinvestoval žiadne prostriedky do Mintos.com.

Portu.cz

Prehľad investícií do Portu za jún 2021
Stratégia Investícia za mesiac Celková investícia Hodnota investície k poslednému dňu mesiaca
Moje prvé portfólio 4 000 Kč 67 000 Kč 80 080.61 Kč
Akciové nebe 4 000 Kč 67 000 Kč 79 790.63 Kč

Nákup akcií

Degiro

Tento mesiac som prikúpil 10 akcii Apple. K tejto spoločnosti asi netreba viac povedať.

Revolut

Tento mesiac som cez Revolut nenakupoval žiadne nové akcie.

Trading212

Tento mesiac som cez Trading212 nenakupoval žiadne nové akcie.

Pasívny príjem

Celkovo som na dividendách v júni vyzbieral 19.49 €.

Výber tohoto mesiaca

Po dlhej dobe som si konečne našiel čas na chuťovku Mindhunters. Hoc ide o seriál starý už niekoľko rokov, boli natočené len 2 série a zatiaľ sa nepredpokladá, že sa natočia aj ďalšie. Ide však o veľmi dobre spracovaný umelecký pohľad do veľmi temných zákutí ľudskej psychológie. Mne osobne sa obzvlášť páčil veľmi dobre spracovaný dialóg s vrahmi kde najviac oceníte farebnosť angličtiny ako nástroja na vyjadrovanie. Mnoho vecí, ktoré vrahovia/dialógy opisujú nenaberie na váhe tak ako farebnosť anglických výrazov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.