Prehľad príjmov a investícií za február 2021

Tento mesiac bude veľmi skúpi na akékoľvek investície. Na druhej strane bol bohatý na životné zmeny a plánovanie do budúcnosti. V tohto mesačnom článku si povieme viac.

Ide o najkratší mesiac v roku a ja som sa znova rozhodol radšej šetriť pred obavami z vývoja situácie s globálnou pandémiou. Predpokladám, že budúci mesiac sa mi podarí dosiahnuť aj na vytvorenie dostatočnej silnej železnej rezervy. Cieľ vybudovať si železnú rezervu som si dal ešte minulý rok.

V boji s pandémiou robím svoju časť tým, že sedím doma na zadku. Neznie to ako veľa. Ale je to tá najlepšia vec, ktorú by okrem mňa mal robiť aj kopec iných ľudí.

Cez týždeň osobne vôbec nikam nevychádzam. A ak aj musím, tak len keď idem na nákup. Ale aj tak väčšinu nákupov robím z domu cez Rohlik.cz. Bohužiaľ, v obidvoch štátoch (Česko a Slovensko) je plno ľudí, ktorí úplne ignorujú základné nariadenia štátu proti pandémii. To je aj bohužiaľ dôvod prečo sme v takej situácii v akej sme…

Tento mesiac som mal samozrejme aj veľa času premýšľať ako ďalej. Situácia v akej sme sa mi vôbec nepáči a viem veľmi dobre kto za ňu môže – ľudia aj vlády spoločne, nie jednotlivo. Vlády svojou neschopnosťou problémy riešiť a ľudia svojou ignoranciou problémom čeliť.

Osobne som v poriadku. Ale nepáči sa mi množstvo obmedzení, ktoré sú neúčinne (celoplošné testovanie bolo tým najväčším vynakladaním prostriedkov nesprávnym smerom). Zlyhávajú jednotlivci ako aj vlády (reprezentované predstaviteľmi koalície aj opozície). Obidve vlády v regióne nemali guráž robiť nepopulárne opatrenia, pretože im to nepridávalo politické body.

Vždy som tvrdil, že nech radšej staviame nemocnice a k tvrdému uzavretiu hraníc malo dôjsť už v septembri. Stačilo sa len v lete spýtať Talianov, čo pomáhalo najlepšie… Nezavedenie zákazu vychádzania pred Vianocami a nerešpektovanie základných RRR pravidiel bol jasnejší dôkaz neschopnosti a ignorancie obidvoch strán ako Vianočná hviezda nad ich hlavami.

Jednotlivcom zase chýba elementárna štipka slušnosti a chápanie Zlatého pravidla. V takýchto spoločnostiach sa jednoducho nedá žiť, pracovať a úspešne sa rozvíjať. Premýšľam preto znova nad odchod do zahraničia. Dnes už som finančne, aj schopnosťami na tom lepšie ako pre 10 rokmi (Erasmus v Holandsku) alebo 5 rokmi (Európska dobrovoľnícka služba v Nemecku). Ale určite nechcem ísť hlavou proti múru a chcem tam uspieť, minimálne sa uchytiť. Treba však túto vec pripraviť a dobre naplánovať.

Na konci mesiaca moja hmotnosť dosiahla 90 kilogramov a je to najväčšia váha akú som kedy mal. Nevyčítam si to a vôbec ma to ani netrápi aj keď mi už niektoré oblečenie začínajú byť malé. Je to samozrejme dôsledok niekoľkomesačného obmedzenia pohybu.

Preto som sa rozhodol a urobiť viacero väčších rozhodnutí ako ďalej s mojim životom. Pandémia tu bude minimálne do leta roku 2022, vírus ešte dlhšie. Takže ešte minimálne ďalší rok sa veľa veci nezmení. Nechcem byť však nikomu byť nič dlžný a preto je načase sa so súčasnou situáciou začať vysporiadavať.

(A ja som tým Buffettovým analytikom o začiatku konca pandémie v roku 2022 vôbec neveril…)

Asi prvým konkrétnym rozhodnutím je minimálne zastaviť vydávania investičných poznámok. Resp. ich aspoň obmedziť. Ak niekto chce zistiť novinky zo sveta, informácie bude hľadať určite niekde inde. A moje komentáre k udalostiam nie su na úrovni hlbokých analýz, skôr na úrovni pocitov a dojmov. Každý článok samozrejme treba pripraviť a skorigovať, každá téma zaberie veľa času ktorý by som vedel využiť efektívnejšie.

Celkovo chcem stránku zaciatocnik.sk koncipovať iným smerom a vydávať viac článkov na viaceré finančné témy. Tento mesiac sa mi podarilo napríklad vydať pekný článok o tom ako ušetriť peniaze pri nakupovaní jedla.

100€ na zlepšenie života

Február je najchladnejší mesiac v roku a ja som to v starom prenajatom byte začal veľmi dobre pociťovať. Jedinou investíciou k zlepšeniu života bol nákup dvoch keramických zvlhčovaču vzduchu z Bonami a pár metrov izolačnej lepiacej pásky z Baumaxu. To ako som ich počas pandémie nakupoval je však celkom iný príbeh, ktorý by si zaslúži samostatný článok.

Inak som tento mesiac neinvestoval do žiadnych srdcoviek alebo ničoho, čo by mi inak spríjemnilo život. Dúfam, že sa to minimálne v najbližších mesiacoch zmení.

Výber z mesačných výdavkov za február 2021

Všetky informácie o tom ako a čo sledujem vo svojich pravidelných mesačných výdavkoch nájdete v samostatnom článku ako zaznamenávam a sledujem svoje príjmy a výdaje.

Prehľad osobných výdajov za február 2021
Kategória EUR %
Jedlo 339.33 €
– všeobecne 269.58 € 79.44 %
– reštaurácie 21.61 € 6.37 %
– fitness 3.09 € 0.91 %
– sladké 45.05 € 13.27 %
Ubytovanie 730.77 €
– nájom 586.66 € 80.28 %
– plyn 21.81 € 2.95 %
– internet 24.83 € 3.40 %
– elektrina 42.08 € 5.76 %
– nábytok 41.57 € 5.69 %
– sprostredkovanie 13.82 € 1.89 %
Prehľad celkových osobných výdajov za február 2021
Kategória EUR %
Jedlo 339.33 € 27.56 %
Ubytovanie 730.77 € 59.36 %
Ostatné 161.07 € 13.08 %
Total 1231.16 €

P2P pôžičky

Zonky.cz

Tento mesiac som neinvestoval žiadne prostriedky do Zonky.cz .

Mintos.com

Tento mesiac som neinvestoval žiadne prostriedky do Mintos.com.

Portu.cz

Tento mesiac som sa rozhodol neinvestovať žiadne prostriedky do portu.cz

Ako som už písal minulý mesiac, rozhodol som sa vyčkať akým smerom sa situácia s globálnou pandémiou a jej dôsledkami bude vyvíjať. Napriek niekoľkým super-negatívnym správam to zatiaľ až tak úplne zle nevyzerá. Minimálne sme v tomto období dosiahli nejaký vrchol ekonomickej aktivity a akcie aspoň posledné 2 mesiace zastavili svoj rast alebo začali klesať. No k žiadnemu prasknutiu finančnej bubliny zo dňa na deň nedošlo. Investovanie plánujem znova obnoviť nasledujúci mesiac.

portu.cz 2021 januar februar

Prehľad investícií do Portu za február 2021
Stratégia Investícia za mesiac Celková investícia Hodnota investície k poslednému dňu mesiaca
Moje prvé portfólio 0 Kč 51 000 Kč 58 162.93 Kč
Akciové nebe 0 Kč 51 000 Kč 58 314.83 Kč

Nákup akcií

Degiro

Tento mesiac som cez Degiro nenakupoval žiadne nové akcie.

Revolut

Tento mesiac som cez Revolut nenakupoval žiadne nové akcie.

Trading212

Tento mesiac som cez Trading212 nenakupoval žiadne nové akcie.

Pasívny príjem

Celkovo som na dividendách za február 2021 vyzbieral sumu 8.41€. Nie je to veľa. Ale na jeden obed zadarmo v mesiaci to už začína stačiť.

Výber tohoto mesiaca

Tento mesiac by som vám rád odporučil 2 super blockbuster filmy a jeden all-time classic. Všetky som si pozrel počas počas dlhých februárových večerov. V blockbustroch sa z hlavných hrdinovou stanú počas filmu zločinci, resp. príbehový antihrdinovia, no ktorých budete na konci rešpektovať i keď z nich budete mať hrôzu. A z all-time classsic filmu odídete s pocitom, že tvrdo na sebe pracovať sa oplatí.

Prvým filmom je už starší film Nightcrawler s Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Riz Ahmed a Bill Paxton o nočnom lovcovi krvilačných záberov pre ranné správy.

Druhým filmom je najnovší Netflix blockbuster I Care a Lot s Rosamund Pike, Peter Dinklage, Eiza González, Dianne Wiest a Chris Messina, o tom ako rýchlo človek môže stratiť svoj celoživotne nadobutnutý majetok a to len preto, lebo si o ňom niekto druhý zmyslí, že sa už o seba nedokáže postarať.

Tretím evergreenom je kultový americký film Stand and Deliver, ktorý rozpráva príbeh skutočného amerického učiteľa snažiaceho sa dotlačiť svojich študentov k lepšiemu životu. Film dal šancu mnohým mladým hercom z ktorých sa stali neskôr Hollywoodske hviezdy.

One thought on “Prehľad príjmov a investícií za február 2021

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.