Prehľad príjmov a investícií za september 2021

money - different currencies

September je začiatok školského roku a to v určitom smere koreluje s opätovným nárastom Kovidových pacientov v nemocniciach. Dnes by už malo byť každému jasné, že treba dodržiavať základné pokyny 3R – umývať si ruky, nosiť rúška a dodržiavať rozostupy. Ale okrem návratu detí do škôl sa na Slovensko vrátil aj svojimi veľkými show pápež. To sa už automaticky do dvoch týždňoch odrazilo na počte nezaočkovaných prilepených v nemocniciach na pľúcne ventilátory. Našťastie pre nás ostatných, zaočkovaných, je miera rizika značne nižšia a preto sa náš život začína vracať späť do normálu.

100€ na zlepšenie života

Na zlepšenie života som si v obchode IKEA kúpil SMÅSPORRE prikrývku, dvojvrstvový duvet. Jedna vec ma totiž v poslednom čase už začala strašne štvať. Moje obliečky na prikrývky boli vždy väčšie ako prikrývky ktoré ukrývali. To sa už ukázalo ako nepostačujúce po tom čo sa ku mne prisťahovala moja priateľka. Jeden alebo druhy z nás vždy spal prikrytý len prázdnou obliečkou, nie celou obliečkou zahalenou v prikrývke.

Rozhodol som sa teda riešenie tohto problému neodkladať a kúpil som si v obchode IKEA prvú prikrývku, ktorá mi prišla pod ruku. Išlo o najväčšiu veľkosť SMÅSPORRE 200×200 cm. Cena sa pohybovala na 1190 Kč a tak tento výdavok tvorila najväčšiu čiastku zo septembrových výdavku na ubytovanie, resp. na výdavky za nábytok v septembri.

IKEA Smasporre - celorocni prikryvka

Duvet je dvojvrstvový a dá sa teda použiť ako jedno alebo dvojvrstvová prikrývka. Záleží na tom ako chcete aby vám bolo teplo. Hneď v prvý večer som začal s dvojitou vrstvou. Rýchlo som sa ale spotil a prikrývku sme teda začali používať len s jednou vrstvovou.

Výber z mesačných výdavkov za september 2021

Tento mesiac sa mi podarilo aj trochu cestovať po okolí. Navštívil som hraničnú pevnosť Stachelberg v Krkonošiach alebo kŕmil srnky na zámku v Blatnej. Začína sa mi zdať. že sa svet vracia do normálu.

Všetky informácie o tom ako a čo sledujem vo svojich pravidelných mesačných výdavkoch nájdete v samostatnom článku ako zaznamenávam a sledujem svoje príjmy a výdaje.

Prehľad osobných výdajov za september 2021
Kategória EUR %
Jedlo 292.05 €
– všeobecne 175.68 € 60.15 %
– reštaurácie 78.72 € 26.95 %
– fitness 0 € 0 %
– sladké 37.65 € 12.89 %
Ubytovanie 881.27 €
– nájom 606.35 € 68.80 %
– bytové služby 113.45 € 12.87 %
– internet 19.62 € 2.23 %
– elektrina 29.46 € 3.34 %
– nábytok 112.39 € 12.75 %

Ako sa na prvý pohľad zdá, nájom a služby spojené s bývaním tvoria najväčší koláč mojich výdavkov. Po niekoľkých zlých skúsenostiach (hlučný susedia, neoznámená odstávka vody, neoznámená prerábka bytu, bezdomovci …) sa mi už nezdá, že byt do ktorého som sa presťahoval stojí za tie peniaze. Navyše po tom, čo sa ku mne prisťahovala priateľka, spolužitie s ňou v dvojizbovom byte nie je jednoduché. Po mesiaci spolužitia je hneď jasné, že budem potrebovať vlastnú pracovňu.

Prehľad celkových osobných výdajov za september 2021
Kategória EUR %
Jedlo 292.05 € 19.50 %
Ubytovanie 881.27 € 58.86 %
Ostatné 323.99 € 21.64 %
Total 1497.31 €

P2P pôžičky

Zonky.cz

Tento mesiac som neinvestoval žiadne prostriedky do Zonky.cz. Na začiatku mesiaca mi však prišiel email, ktorý ma vôbec nepotešil. Zonky sa rozhodli ukončiť svoju časť kde ponúkajú participáciu na pôžičkách a rozhodli sa pokračovať len s možnosťou Zonky Rentier. To sa mi vrcholne nepáči a je to proti môjmu záujmu budovať si ďalší stabilný pilier pasívneho príjmu. Úrok na mojom Zonky portfóliu dosahuje cca 7%, zatiaľ čo Zonky Rentier ponúka chabé 3%. To je jednak pod úrovňou súčasnej inflácie a je to aj chabý výsledok na akýkoľvek fond.

Zonky mail 2021 09

Nemám však čas túto zmenu riešiť a preto radšej aspoň počkám ako sa situácia vyvinie. Do Zonky som neinvestoval posledných pár mesiacov a momentálne má výber prostriedkov veľmi netlačí. Takže počkám a uvidím.

Mintos.com

Tento mesiac som neinvestoval žiadne prostriedky do Mintos.com.

Portu.cz

Prehľad investícií do Portu za september 2021
Stratégia Investícia za mesiac Celková investícia Hodnota investície k poslednému dňu mesiaca
Moje prvé portfólio 4 000 Kč 79 000 Kč 92 504.24 Kč
Akciové nebe 4 000 Kč 79 000 Kč 94 218.22 Kč

Nákup akcií

Degiro

Z Degira som dostal zaujímavý email. Deutsche Lufthansa AG sa rozhodla zdvojnásobiť počet svojich akcií a to tak, že vydá nové akcie. Nejde však o klasický stock split, kde existujúci akcionári dostanú náležitý počet akcií, ktorý im patrí na základe rozdelenie.

Deutsche Lufthansa AG sa rozhodla ísť cestou tzv. „no-par value„, kde nové akcie nebudú reflektovať aktuálnu cenu na trhu ale firma sa rozhodne ponúknuť ich za ňou zvolenú cenu.

Mne ako akcionárovi Deutsche Lufthansa AG prináleží právo odkúpiť si 10 akcií spoločnosti za úpisovú cenu 3.50 €. Svoje právo na nové akcie v pomere 1:1 som sa rozhodol využiť. Po rozdelení sa akcie spoločnosti predávali za cca. 5.7 €.

Revolut

Tento mesiac som cez Revolut nenakupoval žiadne nové akcie.

Trading212

Tento mesiac som cez Trading212 nenakupoval žiadne nové akcie.

Pasívny príjem

Celkovo som na dividendách v september vyzbieral 26.94 €.

Výber tohoto mesiaca

Zhodou okolností som si tento mesiac znova predplatil Netflix a The Squid Game som nabingoval hneď prvý víkend po uvedení. Napriek tomu, že je The Squid Game zaujímavé viacvrstvové dielo, vôbec ma nenapadlo akú bude mať seriál vo svete odozvu.

Najskôr som si myslel, že The Squid Game je film. Ide v skutočnosti o Kórejskú mini-sériu. A tak ako Parazit, aj táto mini-séria rozpráva príbeh triedneho boja medzi svetom chudobných a bohatých v Južnej Kórei. Ide však o veľmi dobre vyvážený pomer medzi brutálnym násilím a dôvodom, pre ktorý sú ľudia ochotný prísť aj o vlastný život. No čím ide králičia nora hlbšie a hlbšie, tým sa vzďaľuje aj dôvod zo šialenej hry odísť. Všetci účastníci si tak radšej nakoniec volia smrť než život.

Scenár je veľmi vyvážený, kamera skvela a kulisy geometricky symetrické. Námet je zaujímavý aj keď mi stále niečo v tejto mini-sérii chýba. Už deň po tom som si vravel, že The Squid Game sa určite stane legendou. Do 3 týždňov sa stal The Squid Game najsledovanejším seriálom v histórii Netflixu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.