Ako získať osvedčenie o registrácii pre občana EÚ v Čechách

Už je to nejaký ten piatok čo žijem v Českej republike a povedal som si, že je načase to urobiť konečne oficiálnym. Na druhej strane som však v Čechách nikdy nebol dlhšie ako 3 mesiace. Bolo to pre rôzne dôvody ako napr. pracovné cesty, dovolenky, cesta za rodinou na Slovensko. A tak som ani nikdy nemal nutnosť požiadať o registráciu.

V Žiadosti občana EU o vydanie osvedčenia o registrácii sa píše: „Žádost o vzdáni osvědčení o registraci je oprávněn podat pouze občan Europské unie (EU), jestliže hodlá na území České republiky pobývat po dobu delší než 3 mesíce.“

Pokus číslo jedna

Na začiatku roku 2020 prišla na naše územie pandémia Covid-19 a tak ako všetkým, tak aj mne to bol škrt cez rozpočet, koniec všetkých plánov a normálnym denno-denným aktivitám. Pandémia ma vtedy ešte stihla zastihnúť na pracovnej ceste v Nemecku.

Počas prvého lockdownu v Čechách mi začalo byť jasné, že by som si mal o osvedčenie o registrácii občana EU požiadať. A to nie ani tak z dôvodu, že by som ho potreboval na cestovanie, ako z dôvodu, že mi žiadna banka nechcela bez potvrdenia o prechodnom pobyte sprostredkovať pôžičku na nákup akcii. Akciový trh v od februára do apríla 2020 zažíval svoje niekoľkoročné minimá a kto vtedy zobral pôžičku na nákup, o rok neskôr ju už mohol mať splatenú aj so 100% ziskom …

Počas prvého lockdownu som sa snažil teda získať osvedčenie o registrácii občana EÚ. Bol to však neúspešný pokus. Stránky ministerstva vnútra boli neprehľadné, dávali nejasné procedurálne pokyny, web nefungoval a na telefónnej linke ma odkázali na web. Svoju snahu o získanie termínu v čase prvej vlny pandémie som teda vzdal.

Pokus číslo dva

Na začiatku leta v roku 2021 som sa presťahoval do nového podnájmu v Prahe a hneď na to sa ku mne nasťahovala aj moja priateľka. Keďže špeciálne pre ňu by sme chceli požiadať o partnerské víza, rozhodol som sa skúsiť šťastie znova a požiadať o potvrdenie o prechodnom pobyte občana EÚ v Českej Republike znova.

Na moje veľké prekvapenie, proces bol tentoraz veľmi priamočiari. Síce trval skoro dva mesiace, ale počet úkonov bol minimálny.

Termín a miesto

Ako prvé je nutné ísť na stránku ministerstva vnútra Českej republiky a nájsť si telefónnu linku, na ktorej sa objednáte na podanie žiadosti. Miesto, resp. útvar cudzineckej polície si vyberiete, resp. ho dostanete podľa miesta bydliska v Českej Republike. Ak pobývate napr. v Prahe, útvarov cudzineckej polície je v meste viacero.

Mne bol napr. pridelený termín približne o mesiac dopredu na Pracovisku cudzineckej polície Ministerstva vnútra Českej Republiky, ktoré sídli na Chodove, Cigánkova 2 a spadajú pod ňu všetci ktorý bývajú v Prahe 4,5 a 10.

Tip: Ak si do Googlu dáte vyhľadávať „cudzinecka policia chodov“ je vysoko pravdepodobné, že vám na prvom mieste vyhľadávania nájde pracovisko Cudzineckej polície na ulici Kaplánová 4. Toto je iné pracovisko cudzineckej polície, nie to kde chcete podať svoju žiadosť na Chodove. Tým je pracovisko Cudzineckej polície na Cigánkovej 2.

Žiadosť

Do môjho termínu na oddelení cudzineckej polície som mal dostatok času zariadiť si všetky potrebné dokumenty.

Odporúčam Vám dôkladne si prečítať poslednú stranu žiadosti kde nájdete všetky potrebné informácie o potrebných dokladoch a procese. Žiadosť o vydanie Osvedčenia o registráci občana EÚ nájdete na stránkach Českého ministerstva vnútra.

Pre Žiadosti občana EU o vydanie osvedčenia o registrácii budete potrebovať nasledujúce veci:

  • dokument Žádosť občana EU o vydání osvědčeí o registraci
  • doklad totožnosti
  • 200 Kč kolok
  • 1 pasová fotografia
  • doklad o zaistení ubytovania na území

Ako prvé si stiahnite dvakrát Žádosť občana EU o vydání osvědčeí o registraci. Dvakrát preto, aby ste si na prvýkrát vyplnili žiadosť na nečisto, zistili kde vám čo chýba a až potom vyplnili žiadosť bez chýb, resp. vyplnili dokument bez chýb druhú s ktorým pôjdete na cudzineckú políciu.

Majte so sebou vždy nejaký doklad totožnosti. Tým môže byť váš občiansky preukaz alebo pas.

200 Kč kolok môžete zakúpiť na akejkoľvek pošte. 200 Kč kolok potom nalepíte na Žádosť občana EU o vydání osvědčeí o registraci. Ja som to nalepenie nechal až keď ma pracovník pri okienku vyzval – na poslednú chvíľu.

Jedna pasová fotografia sa dá veľmi ľahko získať v Prahe napr. na metre Florenc alebo na zastávke metra I.P. Pavlova v malých fotobúdkach. Za 120 Kč získate A5 s niekoľkými fotografiami pasovej veľkosti.

Doklad o zaistení ubytovania – V mojom prípade išlo o úradne overenú kópiu nájomnej zmluvy. Išiel som na poštu s kópiou a originálom nájomnej zmluvy a dal som si tam kópiu úradne overiť. Táto kópia nie je k nahliadnutiu a zoberú vám ju. Ak kópiu nebudete mať, zoberú Vám originál nájomnej zmluvy. To by som si ja osobne radšej dobre rozmyslel, pretože nikdy neviete kedy originál budete znova potrebovať. Pozor na to!

Dokladom o zaistení ubytovania sa rozumie aj obyčajná nájomná zmluva, prehlásenie ubytovateľa alebo ak ste vlastníkom nehnuteľnosti stačí predložiť výpis z katastra nehnuteľností.

Znova musím zopakovať aby ste si dobre prečítali predposlednú a posledná stranu žiadosti kde je všetko dobré opísane. Viac informácii nájdete na stánke Ministerstva vnútra ČR venovanej prechodnému pobytu.

Vyplnenie žiadosti

Nebudem tu rozoberať žiadosť do podrobnosti. Ide však o klasickú žiadosť kde sa vás Český štát spýta kto ste, odkiaľ pochádzate, čo ste pred príchodom do Čiech robili a kde teraz pracujete alebo čo je účelom vášho pobytu v Čechách.

Žiadosť vyplňte paličkovým písmom v Češtine a priložte k nej všetky potrebné dokumenty.

Podanie žiadosti

Následne, keď nastane deň vášho termínu na oddelení cudzineckej polície, dostavte sa na oddelenie predčasne. Ak ste termín získali telefonicky, na infopanely v čakárni si vyklikajte svoje meno.

Osobne neviem prečo, ale zatiaľ všetky cudzinecké polície ktoré som v Čechách alebo na Slovensku navštívil sú umiestnené niekam na periférii mesta. Celkovo, budovy a priestory v ktorých cudzinecká polícia vykonáva svoju slúži, vôbec nezodpovedajú vhodným štandardom na prístupu ľudí k štátu. To je myslím si v oboch štátoch (Slovensko a Čechy) zlé a malo by sa zmeniť. Ako sa správame k ostatným je predsa zrkadlom ako sa správame sami k sebe.

Ja som dostal svoj termín v budove cudzineckej polície na Cigánkovej a musím povedať, že som sa ihneď ocitol v čakárni, ktorá pripomínala byrokratickú čakáreň z poslednej filmovej verzie Stopárovho sprievodcu galaxiou.

Po prvotnom šoku som si s infopanelu, bez okolkov a GDPR, našiel svoje celé meno v zozname na stretnutie. V čakárni som čakal len cca. 10 minút. Následne som bol číslom zavolaný na podanie žiadosti. Systémovo to prebiehal ako napr. v banke alebo na pošte. Zoberiete si svoje číslo, vyčkáte na vaše poradie, prídete k okienku a vybavíte všetko čo potrebujete.

Samotné osobné podanie žiadosti trvalo len asi 10 minút a nebol som v ňom žiaden zádrheľ.

Obdobie po podaní žiadosti

Na konci vybavovacej procedúry dostanete papier A5 s názvom Potvrdzeni o podání žadosti. V ňom budete mať napísané aj číslo vašej žiadosti. Ak zadáte toto číslo na stránke https://frs.gov.cz/cs budete mať možnosť vidieť stav vašej žiadosti. Český štát ma 30 kalendárnych dní na vybavenie vašej žiadosti.

Získanie povolenia

Približne po mesiaci som sa pozrel na stav mojej žiadosti cez webový formulár. Formulár svietil na zeleno, čo znamenalo, že mi bolo schválený o prechodný pobytu na území Českej republiky. Nikto mi však nevolal ohľadom rezervácie termínu na vyzdvihnutie povolenia ako ma informoval pracovník, ktorý mi preberal žiadosť. Rozhodol som sa preto zavolať na infolinku a objednať sa na vyzdvihnutie potvrdenia sám.

Následne som sa teda znova dostavil v predstihu na zvolený termín na oddelenie cudzineckej polície a znova si vybral lístok v čakárni. Tentoraz mi čakáreň už nepripadala ako zo filmovej verzie Stopárovho sprievodcu galaxiou. Ale to je možno aj preto, lebo som sedel vpredu, pri stene a nikoho som nevidel. V čakárni som nakoniec čakal asi len 3 minúty.

Prevzatie Potvrdenia o prechodnom pobyte na území Českej republiky taktiež prebehlo veľmi rýchlo. Išlo v podstate len o podpísanie prebratia a poučenie o tom, že za každú zmenu v potvrdení sa platí 200Kč. Zmeny za ktoré sa platí je napr. exspirácia resp. zmena údajov v občianskom preukazu alebo zmena prechodnej/trvalej adresy v ČR.

Dodatočné informácie

Potvrdenie je možné aj vrátiť ak sa napr. z Čiech odsťahujem. A to aj poštou . Dôležité je priložiť k potvrdení aj sprievodný list aj s dôvodom prečo potvrdenie vraciate alebo aj kde je vás možne po novom zastihnúť – adresa v cudzine.

Nakoniec musím povedať, že mi pár dni po tom, čo som si šiel osobne prevziať potvrdenie, prišiel mi aj list do poštovej schránky. Išlo samozrejme o oznámenie výsledku žiadosti a o výzvu aby som telefonický urobil termín na vyzdvzhnutie potvrdenia.

Potvrdzení o přechodném pobytu na území

Potvrdzení o přechodném pobytu na území

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.