Prehľad príjmov a investícií za január 2021

Tento mesiac sa neudialo nič zvláštne. Ale naozaj nič. Presťahoval som sa tak akurát naspäť zo Slovenska do Prahy a prečkal mesiac snažiac sa šetriť čo najviac. Koronavírus úraduje na plné obrátky v obidvoch krajinách a tak je dôležité zachovať pokoj a rozvahu.

Celkovú situáciu vo svete alebo doma nebudem komentovať pretože na ňu nemám žiaden dosah a v rámci svojich možnosti robím čo sa dá robiť – sedím doma a pracujem. Nie je to veľa. Ale to je v podstate to najdôležitejšie čo môžem v tejto situácii urobiť.

Ak máte záujem pozrieť sa na moje celomesačné hodnotenie svetových udalostí, môžete si ho prečítať na Investičné poznámky za január 2021.

Inak som sa tento mesiac snažil prenajať izbu, ktorú mám v byte. Vyhliadky na jej prenájom sa vôbec nezlepšili i keď sa mi podarilo mať niekoľko obhliadok perspektívnych záujemcov. V Česku a Slovensku sa celkovo Koronakríza len zhoršovala. A aj napriek začiatku očkovania vôbec nevidím rapídny posun k lepšiemu.

Na konci mesiaca som začal mať dojem, že k zlepšeniu celkovej situácie nedôjde ani do konca roku 2021. Mám vnútorný deadline do konca februára na rozhodnutie čo ďalej s bytom v ktorom bývam.

Ponuka voľných bytov na prenájom v Prahe vysoko presahuje dopyt a zohnať schopného spolubývajúceho keď je mesto prakticky ľudoprázdne je nemožne.

100€ na zlepšenie života

Momentálne nemám žiadnu srdcovku do ktorej by som investoval. Avšak podarilo sa mi tento mesiac našetriť dostatok finančných prostriedkov na to aby som si konečne kúpil gaming/trading/new PC.

Do ničoho som ešte neinvestoval, pretože som si ešte nevybral tu správnu konfiguráciu. Vybrať správnu konfiguráciu bude ešte beh na dlhú trať.

Výber z mesačných výdavkov za január 2021

Všetky informácie o tom ako a čo sledujem vo svojich pravidelných mesačných výdavkoch nájdete v samostatnom článku ako zaznamenávam a sledujem svoje príjmy a výdaje.

Prehľad osobných výdajov za január 2021
Kategória EUR %
Jedlo 239.79 €
– všeobecne 176.19 € 73.48 %
– reštaurácie 27.17 € 11.33 %
– fitness 7.42 € 3.09 %
– sladké 29.01 € 12.10 %
Ubytovanie 685.53 €
– nájom 582.92 € 85.03 %
– plyn 21.13 € 3.08 %
– internet 25.03 € 3.65 %
– elektrina 42.27 € 6.17 %
– nábytok 0 € 0 %
– sprostredkovanie 14.18 € %

Zistenie Dlhodobo som si všimol som si jednu vec – keď som v práci nervózny, odzrkadlí sa to na spotrebe cukru, t.j. vo výdavkoch na sladké. A tento mesiac som bol veľmi nervózny.

Prehľad celkových osobných výdajov za január 2021
Kategória EUR %
Jedlo 239.79 € 22.50 %
Ubytovanie 685.53 € 64.32 %
Ostatné 140.46 € 13.18 %
Total 1065.78 €

P2P pôžičky

Zonky.cz

Zonky ma tento mesiac prekvapil keď som vyhral v súťaži 1000 Kč. Vedel som, že na Zonky prebieha každý mesiac súťaž o 50 000 Kč. Ale vždy som si myslel, že ide o výhru ktorá sa udelí len jednému výhercovi. Ako sa však zdá, výhra sa rozdelí medi 21 investorov (1x 30.000 Kč a 20x 1.000 Kč), ktorí investovali do Zoniek a stali sa tak Superinvestormi.

Pýtate sa ako som sa stal Superinvestorom? V podstate je to ľahké, Superinvestorom sa môže stať hocikto, kto splní nasledujúce 3 podmienky:

  1. Nahraje aspoň 1 000 Kč do Zonky peňaženky.
  2. Uskutočníte aspoň 5 investícii.
  3. A podmienku 1. a 2. zopakujete aspoň 3 mesiace po sebe.

Do Zoniek som tento mesiac znova investoval len raz a to sumu vo výške 1600 Kč. Tá sa rozdelila medzi niekoľko pôžičiek. Po novom roku sa znova začalo požičiavať a tak nájsť dobrú pôžičku už nebol taký problém ako v decembry minulého roku.

Mintos.com

Tento mesiac som neinvestoval žiadne prostriedky do Mintos.com.

Portu.cz

Zmenil som spôsob investovania do Portu. Namiesto pravidelného týždenného príkazu, chcem investovať len raz za mesiac. A to preto, aby mi tak často nedochádzalo k rebalancovaniu portfólia.

Tento mesiac som však do portu neinvestoval nič a zvolil som radšej vyčkávaciu taktiku. O dôvode prečo napíšem viac v sekcii nižšie.

Prehľad investícií do Portu za január 2021
Stratégia Investícia za mesiac Celková investícia Hodnota investície k poslednému dňu mesiaca
Moje prvé portfólio 0 Kč 51 000 Kč 56 681.89 Kč
Akciové nebe 0 Kč 51 000 Kč 55 992.3 Kč

Nákup akcií

Tento mesiac som sa rozhodol šetriť a neinvestovať a to z 2 dôvodov.

Prvým je samozrejme šetrenie na tak dlho žiadúce gaming/trading PC. Popritom samozrejme začať budovať cash rezervu na prípadný okamžitý nákup akcií v prepade.

A tým druhým je fakt, že americký index S&P500 začal vykazovať prvé náznaky pred prasknutím bubliny.

Napr. index sa prehupol cez svoju kanálny strop a strop sa stal indexovým supportom. Ak si na jeho grafe pozriete históriu, to vždy znamenalo príchod väčšieho prepadu.

Je to zároveň spojené aj s tým, že akciové bubliny praskajú keď sa hovorí, že s akciami obchodujú aj upratovačky. Nič proti upratovačkám (citát je z krachu burzy v Japonsku v roku 1987) ale koncomesačný príklad obchodovania s GME cez Robinhood / Revolut / Trading212 … už nemôže byť jasnejším príkladom, že trh sa prehrieva. A na základe tretieho Newtonovho zákona, skôr či neskôr musí dôjsť k spľasnutiu bubliny resp. očiste trhu.

Zvolil som preto vyčkávaciu taktiku a rozhodol sa neinvestovať do ničoho. Najbližšie týždne resp. mesiace uvidíme, či to bol správny ťah.

Degiro

V januári som predsa len nakúpil jeden akciový titul a to nemecké oceliarne ThyssenKrupp AG. Ich cena sa stále držala pod predkrízovú hodnotu a na túto firmu som si robil zálusk už veľmi dlhú dobu. Aktívne som však nedotoval môj účet na Degire. Na nákup som použil peniaze, ktoré na učte ležali už dlhší čas.

Moje akciové portfólio
Platforma Dátum Burza Kód Meno Počet Cena/kus ($) Cena/kus (€) Poplatky (€) Celková cena v domácej mene Celková cena v € Výmenný kurz Celková cena (€)
Degiro 2021 08 01 – 09:36 XET TKA ThyssenKrupp AG 25 9.014 € 2.07 € 225.35 € 227.42 €

Revolut

Tento mesiac som cez Revolut nenakupoval žiadne nové akcie.

Trading212

Tento mesiac som cez Trading212 nenakupoval žiadne nové akcie.

Pasívny príjem

Celkovo som na dividendách v januári vyzbieral 5.35 €.

Výber tohoto mesiaca

Tento mesiac musím odporučiť Netflix film „Locked Down“. Je to film, ktorý vynikajúco odráža situáciu v ktorej sme sa za posledný rok všetci ocitli. Vhodné herecké obsadenie (Anne Hathaway, Chiwetel Ejiofor, Ben Stiller, Ben Kingsley a ďalší) tak dopĺňa skvelý scenár a film sa približne v polovici mení zo zrkadla našej spoločnosti na veľmi dobrý heist film.

One thought on “Prehľad príjmov a investícií za január 2021

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.