Investičné poznámky za január 2021

Najväčšou udalosťou tohto mesiaca mohla byť pokojne zmena vedenia v USA. Žijeme však v pokrivenej realite, možno v simulácii (dôkazom môže byť samotný fakt, že prezidentom USA sa v minulosti stal človek ako Donald Trump) a preto najväčšou udalosťou udalosťou tohto mesiaca bolo niečo iné. Je ním organizácia niekoľkomiliónov ľudí na internete v rámci spoločného postupu pri nakupovaní akcií. Určite ste o tom počuli ako o WallstreetBets Short-Squeeze či Diamond Hands.

[bonus]

Wallstreetbets Short-Squeeze

Príbehu WallstreetBets short-squeeze sa budem venovať v samostatnom článku. Ide o udalosť ktorá sa začala ku koncu mesiaca. A som veľmi presvedčený, že celkovo veľmi ovplyvní obchodovanie akcií. Rozhodne ide o historický precedens.

Joe Biden sa stal prezident

Joe Biden sa stal 20. januára 46. prezidentom USA.

K tomu je už možné len málo čo dodať, čo neodznelo v médiách.

Osobne si myslím, že pre mnohých (občania USA, NATO spojenci, EU, Čína atď.) je to dobrá správa. Svet by už asi ďalšie 4 roky Donalda Trumpa nevydržal. To, že Donald Trump bol najhorší prezident USA bolo z vonku USA vidieť už v deň jeho inaugurácie. Egoistický, egocentrický, nevypočítateľný psychopatický maniak, budujúci svoju dynastiu, ktorého dokázal brzdiť len postupne slabnúci tlak ostatných vládnych a federálnych inštitúcii. Najviac to bohužiaľ bolo vidieť v jeho posledné dni v úrade, keď od impeachmentu na ktorom sa začínali zhodovať demokrati s republikánmi ho zachránili naozaj len hodiny.

Je však smutné, že vďaka Trumpovi USA už nie sú tým žiarivým mestom demokracie na vrchole kopca a mnoho pro-autoritatívnych leadrov bude teraz ukazovať práve na Trumpa ako na symbol amerického zlyhania demokracie.

Joe Biden je však všetkým, čím Donald Trump nebol. Človek verný princípom a rodine, veriaci a znalí, vždy ochotný pomôcť, politik s desiatkami rokmi skúsenosti, ktorí verí v dobro ľudí a dokáže sa obrátiť na odborníkov.

Hneď v prvý deň svojho úradu, doslova len pár hodín po inaugurácii podpísal dekréty, ktorými:

O Joe Bidenovi budeme najbližšie 4 roky určite ešte veľa počuť. A ja som si istý, že v dobrom 🙂 Kamalla Harris ako prvá viceprezidentka je toho len dôkazom.

Mne sa podarilo uchovať si Financial Times noviny so stredy 20. a hodlám sa ich pekne zarámovať.

Netflix a Disney budú rasť

Ako som počúval nejaké predpovede na rok 2021, rozmach streamingových služieb prinesie do každej domácnosti predplatné na minimálne 2 streamingové služby, ktoré sa budú vzájomne dopĺňať, nie vylučovať. Prvou bude určite Netflix a druhou Disney. Už teraz je mi jasné, že pokrízové obdobie bude bohaté na obsah. A zatiaľ čo Netflix sa vynikajúco zameriava obsahom a lokalizáciou aj na malé regióny (Česko, Slovensko … ), Disney sa sústredí obsahom na deti a mladých. V domácnosti je však stále miesto aj na tretiu službu a tu bude zábavné sledovať kto a ako sa o ňu pobije.

[Netflix má už 200 miliónov platiacich zákazníkov]

Táto správa nemá veľký ekonomický impakt. Ale určite stoji za zmienku, čo všetko sa s ním za ten okamih stalo.

Hneď po tom čo vystúpil z lietadla, po pobyte v nemeckej nemocnici po otrave novičokom v nohaviciach, ho ruská polícia spacifikovala a odviedla na políciu, kde ho v super rýchlom konaní ešte v ten istý deň sudca odsúdil za pobyt za mrežami.

Som si istý, že túto potemkinovskú dedinu už vidia všetci Rusi a ak im fakt nestačilo vidieť Putinovu FSB dáču, tak rušenie protestu snehuliakov policajtami musí už každému otvoriť oči. Či to však bude stačiť na ďalšiu Ruskú revolúciu, to neviem. Ruská nátura dokáže vydržať veľa bezprávia.

[In Russia, Even Snowmen Can’t Escape The Navalny Crackdown]

BONUS

I am the Reddit movement - GME Short-Squeeze

[It’s treason then]

[WSB, WHAT IS YOUR STRATEGY? 💎✋🚀]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.