Prehľad príjmov a investícií za máj 2021

money - different currencies

Tento mesiac sa niesol v znamení usadenia sa v novom byte. Extrémne mi narástli výdaje spojené so zariadením bytu. Ale sú to jednoducho výdaje, ktoré sú jednorazové a nutné.

Už je to mesiac čo som sa presťahoval na okraj Prahy, na pražské Stodůlky, do novej štvrte zvanej Britská štvrť. Po prvom mesiaci musím povedať, že išlo o extrémne dobré rozhodnutie a je dobré, že som s nim ešte dlhšie neotáľal. Už po prvom mesiaci vidím rozdiel v produktivite práce napriek tomu, že som ešte stále musel riešiť v centre mesta rôzne veci spojené so sťahovaním.

Po prvom mesiaci musím povedať, že už vôbec nevidím pridanú hodnotu bývania v husto osídlenom centre (ako je napr. Praha) a začínam prichádzať na chuť životu na predmestí (tak ako je to napr. na predmestí USA). Ak som si to porovnal, bývanie v centre nemá v súčasnosti žiadnu výhodu a všetky návyky a zvyky, ktoré som mal, som dokázal veľmi rýchlo nahradiť. Prácu dokážem vykonávať odkiaľkoľvek a našťastie sa v mojom zamestnaní (pre rôzne dôvody) ešte tak skoro naspäť do kancelárie nemusím vracať. A i keby som sa vrátil, dôležitá je dopravná dostupnosť. A s bytom na linke žltého metra je to do centra mesta len 20 minút.

Za posledný mesiac som samozrejme prežil už aj veci, ktoré sa mi v spojení s bytom nepáčili (napr. sused hrajúci každý deň na saxofóne alebo pouličný predajca mlieka, ktorý tu buzeruje susedstvo so svojou hlasnou reklamou každý pondelok). Ale zatiaľ to je niečo čo ma až tak netrápi. Ako obrovská výhoda sa v byte stala umývačka riadu, ktorá mi okamžite začala šetriť čas. Alebo teplovzdušná rúra, ktorá mi úplne vylepšila jedálniček a konečne som zase začal variť bez kompromisov.

100€ na zlepšenie života

Tento mesiac som najviac investoval do zariadenia bytu. I keď suma za nový nábytok presiahla 100€, vypichol by som len 2 položky, ktoré som veľmi potreboval. Prvou bola nová varná kanvica na vodu, tou druhou gauč do obývačky.

Nový gauč

Neberte ma za niekoho kto si dopraje nový štýlový gauč každé 2 roky. Pohovka je niečo, čo som potreboval už v starom byte. Tam bolo totiž jediné miesto na sedenie moja pracovná stolička alebo posteľ. A obidve boli nevhodné miesto ak som si napr. chcel čítať knihu alebo pozrieť nejaký film, či seriál. Na pracovnej stoličke sedím väčšinou celý deň a na posteľnom matraci sa má ležať, nie sedieť. Dôvodov prečo som si ho pohovku nezaobstaral do starého bytu už skôr bolo viacero. Ale ten najväčší bol asi ten, že som už jednoducho vedel, že v tom byte dlho nebudem (a tú pohovku by som musel najskôr dostať hore na 4. poschodie a potom na dolu na prízemie bez výťahu.

Prešiel som niekoľko obchodov s nábytkom a bol som zhrozený z absolútne mizernej ponuky gaučov a pohoviek na trhu. Buď su na trhu pohovky, ktoré vyzerajú príšerne. Alebo sú na trhu gauče, ktoré na obrázkoch vyzerajú dobre ale v realite sa na nich nedá sedieť. A to už preto, že sú proste zlé na sedenie, alebo jednoducho malé a obrázok nezodpovedá realite. Potom tu samozrejme máte vyššiu strednú a vyššiu triedu gaučov a pohoviek o ktorých určite nemožno pochybovať, že sa na nich skvelo leží a váľa. Ale cenou už idú do tisícov € a mňa to už veľmi nezaujíma. Sú totiž viac prezentáciou luxusu a statusu, ako potrebného komfortu pri každodennom váľaní.

Kivik - 3 miestna pohovka, antracit

Kivik - 3 miestna pohovka, antracit v izbe

Nakoniec som si vybral prefabrikovaný gauč Kivik z IKEA. I keď to na pohľad nie je to najkrajšie a najfunkcionalistickejšie čo som na trhu našiel, ide rozhodne o tú najdrahšiu možnosť, ktorá spĺňala všetko čo som chcel. Aj keď ma nakoniec cenový štítok vôbec nepotešil, už po prvých týždňoch si viem obhájiť tú cenu. Jedna vec je s týmto gaučom naozaj v poriadku a to je fakt, že sa na ňom naozaj dobre sedí.

Jedna z požiadaviek na môj budúci gauč bolo to, aby bol rozkladací; aby na ňom mohla prípadne prespať aj návšteva. Kivik bohužiaľ nie je to rozkladací gauč, takže na ňom nikoho neubytujem. Ale na núdzové prespatie je to pre jedného človeka, myslím si, v poriadku. Zároveň som sa pozrel do minulosti a prepočítal počet ľudí, ktorí u mňa spali odkedy som v Prahe. A ten zoznam nebol dlhší ako je počet palcov na jednej ruke. Takže investovať do pohovky s extra možnosťou rozkladacej postele nemá význam. Pohovka sa použije na núdzové prespatie ak to bude naozaj nutné. A to do budúcnosti nepredpokladám ako veľmi časté, pri super optimistických scenároch tak maximálne 3-krát za rok.

Na tomto vyjadrení je dobre poukázať na to, ako dobré je si robiť podrobne finančné záznamy. Okrem výdavkov si zapisujem aj dodatočné informácie ako na čo boli financie použité. A tak som si vedel veľmi rýchlo spočítať a pripomenúť ako často u mňa niekto posledné roky navštívil. Tým pádom viem povedať veľmi rýchlo ako by sa mi investícia to extra vyššej kvality pohovky s rozkladacou posteľou vrátila alebo nevrátila.

Nová kanvica

Jedna z obetí sťahovania bola aj rýchlovarná kanvica na vodu. Týždeň po presťahovaní mi prestala fungovať stará kanvica na vodu. Kúpil som ju v Datarte v marci 2018 za 629 KČ ~ 24.76 € a vydržala do mája 2021. O kazítkach sa nedá práve hovoriť. Na druhú stranu, keď som ju rozobral nič nenasvedčovalo tomu, že by došlo k nejakému mechanickému poškodeniu alebo prerušeniu obvodu. Defekt pre mňa ostáva záhadou a neteší má, že kanvica v 100% stave prestane fungovať zo dňa na deň bez nejakej očividnej príčiny.

Zo starej kanvice som si nechal aspoň presklenú nádobu na vodu a mám z nej teraz peknú vázu.

Bez teplej vody a dobrého čaju ja osobne dlho nevydržím a tak som si z Alzy komfortne objednal ďalšiu rychlovarnú kanvicu SENCOR SWK 2090BK. Rychlovarná kanvica stala 848 KČ ~ 33.23 €. A musím uznať, že Alza sa minimálne v rámci Prahy dokáže porovnať s Amazonom v rámci „Sane day delivery“, resp. pohodlia pre svojich zákazníkov. Kanvicu som si objednal cca okolo tretej popoludní. A o desiatej večer som ju už mal v Alza boxe za domom. A to je brutálne silný customer experience!

Výber z mesačných výdavkov za máj 2021

Všetky informácie o tom ako a čo sledujem vo svojich pravidelných mesačných výdavkoch nájdete v samostatnom článku ako zaznamenávam a sledujem svoje príjmy a výdaje.

Prehľad osobných výdajov za máj 2021
Kategória EUR %
Jedlo 415.31 €
– všeobecne 350.5 € 84.39 %
– reštaurácie 13.62 € 3.28 %
– fitness 0 € 0 %
– sladké 51.19 € 12.57 %
Ubytovanie 1500.77 €
– nájom 617.14 € 41.12 %
– bytové služby 92.51 € 6.16 %
– plyn 79.08 € 5.26 %
– internet 37.75 € 2.51 %
– elektrina 43.22 € 2.88 %
– nábytok 631.07 € 42.05 %

Pár postrehov k osobným výdavkom za tento mesiac:

  • Nadpriemerne som tento mesiac minul na nákup jedla. Na jednej stane som v starom byte dojedol všetky zásoby zo špajze predtým než som sa presťahoval (aby som zbytočne nemusel nosiť veľa jedla hore-dolu). Na druhej strane je tu ale hneď vidieť, že už mám rúru na pečenie a chladničku len sám pre seba 😀
  • Ďalší mesiac počas ktorého sa mi len zvýšili výdaje na sladké. I keď už prestávam stresovať, začínam si aj užívať. Čokolády nikdy nie je dosť, však?
  • Bohužiaľ, je to ale prvý mesiac po veľmi dlhé dobe keď som na fitness jedlo nič nevynaložil. Pneumatika na bruchu mi po posledných stresujúcich mesiacoch v lockdowne narástla a začína byť načase (a dochádzajú mi aj lockdownové výhovorky) aby som s tým začal niečo robiť.
  • V bývaní sa mení položka plyn na položku bytové služby. V novom byte už nemám plynovú prípojku. Namiesto toho platím separátne služby za bývanie, ktoré zahŕňajú aj také položky ako sekanie trávnika alebo strážnu službu. Áno – strážnu službu! Je to naozaj next level servis. I keď sa to možno na prvý pohľad zdá, že je to zbytočnosť. Je to naozaj lepšie ako mať za prenajímateľa majiteľa celého nájomného domu, ktorý nevymení žiarovku v spoločnej chodbe viac ako 4 roky!
  • Tento mesiac ešte uvádzam aj položku plyn, pretože tak ako internet a elektrika, musel som doplatiť za starý byt nedoplatky.
  • Položka nábytok zahŕňa všetko čo som si tento mesiac do nového bytu kúpil. Samotný IKEA Kivik v nej stál cca. 478.55 €
Prehľad celkových osobných výdajov za máj 2021
Kategória EUR %
Jedlo 415.31 € 19.67 %
Ubytovanie 1500.77 € 71.07 %
Ostatné 195.59 € 9.26 %
Total 2111.67 €

P2P pôžičky

Zonky.cz

Tento mesiac som neinvestoval žiadne prostriedky do Zonky.cz. A musím povedať, že začínam mať ťažké srdce na Zonky. Posledné mesiace mám naozaj problém nájsť dobré pôžičky do ktorých sa na tejto platforme oplatí investovať.

Mintos.com

Tento mesiac som neinvestoval žiadne prostriedky do Mintos.com.

Portu.cz

Prehľad investícií do Portu za máj 2021
Stratégia Investícia za mesiac Celková investícia Hodnota investície k poslednému dňu mesiaca
Moje prvé portfólio 4000 Kč 63 000 Kč 75 036.54 Kč
Akciové nebe 4000 Kč 63 000 Kč 73 301.36 Kč

Nákup akcií

Degiro

Tento mesiac som cez Degiro nenakupoval žiadne nové akcie.

Revolut

Tento mesiac som cez Revolut nenakupoval žiadne nové akcie.

Trading212

Tento mesiac som cez Trading212 nenakupoval žiadne nové akcie.

Pasívny príjem

Celkovo som na dividendách v máj vyzbieral 17.06 €.

Výber tohoto mesiaca

Tak ako minulý mesiac odporučil film Another round s hercom Mads Mikkelsenom, tento mesiac je to iná čierna dánska komédia s rovnakým hercom v hlavnej úlohe – Riders of Justice.

One thought on “Prehľad príjmov a investícií za máj 2021

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.