Investičné poznámky za október 2020

Asi najväčšou udalosťou tohto mesiaca sa stal nástup 2. vlny Koronavírusu vo svete a s tým spojený aj rast neistoty do budúcnosti. Vrcholiaca predvolebná kampaň medzi Trumpom a Biden pre blížiace sa americké voľby v prvý novembrový víkend tomu tiež nepomáhalo.

Nástup 2. vlny Koronovírusovej pandémie vo svete

Česko a Slovensko sa stali lakmusovým papierikom 2. vlny Koronavírusovej pandémie v Európe. A 3 týždne neskôr si však v kombinácii s neistotou z prichádzajúcich amerických volieb New Yorské burzy si v streda 28.10 odpísali najviac za posledných 7 týždňov. Ako to vyzeralo sa môžete pozrieť na screenshote, ktorý som na konci obchodného dňa urobil.

Akciový trh 2020-10-28

Ja osobne som tento mesiac vyčkával s nákupom, pretože som celý mesiac cítil sentiment druhej vlny a videl ako postupne všetko klesalo. Bohužiaľ nákup na Revolute som si načasoval zle len o jeden deň. Kto to však mohol vedieť, že? Viac informácii o tom čo a ako som tento mesiac nakúpil sa môžete dozvedieť v mojom článku o prehľade príjmov a investícií za október 2020.

Štáty v EU sa začali pripravovať na zatváranie maloobchodov a reštaurácii, zatiaľ čo v USA každí stráca hlavu nad Americkými voľbami. Pre mňa bolo minimálne už v tej druhej časti dávno rozhodnuté a nebolo možné aby Trumpovi prešlo to čo ukázal po smrti Georga Floyda. Prúd Black Lives Matter bolo silné a určite strhne potrebnú väčšinu pre Bidena na svoju stranu. Zľahčovanie Kovidu v očiach starých ľudí na Floride, po tom čo svetom obleteli fotografie chladiarenských nákladiakov s telami z New Yorku zo začiatku prvej vlny, Trumpovi určite tiež veľmi nepomôžu. Aj keď musím uznať, že tím starúšikom z Floridy už tá pamäť slúžiť veľmi nemusí.

Microsoftu Koronakríza veľmi praje

CzechCrunch pekne zhrnul všetky ťahúne Microsoftu (MSFT) v čase pandémie Koronavírusu [Lidé sedí doma a jsou online. Těží z toho Microsoft i jeho komunikační nástroj Teams, který už má 115 milionů uživatelů]. Sú to:

  • ľudia viac pracujú z domu
  • ľudia viac komunikujú online
  • ľudia viac hrajú hry

Vo všetkých oblastiach MSFT ponúka riešenia s ktorými sa doťahuje alebo prevyšuje konkurenciu.

  • Microsoft ponúka cloudové riešenia pod svojou značkou Azure.
  • Microsoft prichádza s komunikačným riešením Teams alebo (už úspešne transformovaný) Microsoft Office ako cloudové riešenie pod hlavičkou Office365.
  • Microsoft ponúka konkurencieschopný Xbox, pričom nedávno kúpil aj hernú čerešničku ako Bethesda Game Studios.

Osobne sám používam v práci (Azure, GitHub, npm, Teams) alebo súkromne (Microsoft Office) a môžem si to len vynachváliť. Rozhodol som sa teda už konečne tento mesiac aj kúpiť aspoň malý kúsok firmy Microsoft.

Viac o nákupe Microsoft akcii sa dozviete v mojom poslednom článku o prehľade príjmov a investícií za október 2020.

Google má monopol na vyhľadávanie

Jediná vec, ktorú som si v médiach za posledný mesiac všimol (pretože som mal väčšinu času dovolenku) bolo niečo k čomu sa s Big tech a FAANG tipom spoločnosti schyľuje už dlho. Sú príliš veľké a ničia akúkoľvek konkurenciu. Momentálne sa začína prvý veľký proces, proces s Google ohľadom monopolizácie trhu vyhľadávania. A mne to prišlo naozaj kruté, pretože som si nevedel tipnúť koho si Americká vláda vyberie ako svojho obetného baránka (alebo kozu – „scape goat“) vo svojom križiackom ťažení.

Viac o tom o čom je žaloba, vám povie podcast MoneyPlanet [Hey Google, Are You Too Big?].

Z môjho pohľadu – ide samozrejme o dôležitú vec z pohľadu malej firmy, ktoré nemôžu konkurovať FAANG tipom spoločnosti. Ale z pohľadu Google, ide o jeden z množstva sporov ktoré tieto spoločnosti vedú na dennej báze. Takže nejde o nič zvláštne, business as usuall.

Zaujímavé však bude sledovať výsledok, pretože tento spor bude určite predchádzať mnohým podobným ktoré prídu v blízkej budúcnosti.

Pilulka a Palantír vstupujú na burzu

Na Pražskú burzu vstupuje český e-commerce Piluka.cz . Na New Yorskú burzu taktiež zamieril Palantír. Obidva firmy ma zaujali ale rozhodol som sa pri nich zaujať vyčkávaciu taktiku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.