Investičné poznámky za november 2020

Asi najväčšou udalosťou tohto mesiaca sa stal nástup 2. vlny Koronavírusu vo svete a s tým spojený aj rast neistoty do budúcnosti. Vrcholiaca predvolebná kampaň medzi Trumpom a Biden pre blížiace sa americké voľby v prvý novembrový víkend tomu tiež nepomáhali.

[bonus]

Voľby v USA

Takže asi najväčšou udalosťou tohoto mesiaca sa stali americké voľby ktoré vyhral Joe Biden a porazil vrece zemiakov Donalda Trumpa. Osobne nemám na Donalda Trumpa jediné dobré slovo a som si istý, že história ho bude súdiť ako najhoršieho prezidenta USA. Počínajúc korupčnými a sexuálnymi škandálmi, podpore šírenia nenávisti a neprávosti v radoch vlastných občanov až k populistickému riadeniu ekonomiky a zahraničnej politiky USA, v ktorej aj so svojich spojencov urobil vlastných nepriateľov. Pravdupovediac, ak by Donald Trump za 4 roky v úrade hral celý čas len golf, USA by dnes nemuseli držať zlatú medailu za počet obetí Koronavírusu.

USA však nie sú Donald Trump a tak show must go on!

Dow Jones prekonal hranicu 30000

Americký index Dow Jones prepísal históriu. Prvýkrát v histórii totiž prekonal hranicu 30 000 bodov. Hoci len na chvíľu, táto hodnota bola však väčšia akú mal pred začiatkom Covid-19 krízy na začiatku roku. Na tomto indexe je krásne vidieť ako sú momentálne akciové trhy v niektorých oblastiach odtrhnuté od reality.

Poďme sa však na Dow Jones pozrieť lepšie. Z portu.cz mailinglistu:

Americký akciový trh hlási nové rekordy. V raste pokračuje aj Európa. Kým reálna ekonomika na následky ešte stále čaká, Wall Street už vidí ružovú budúcnosť v diaľke. Vakcína je síce ďaleko, ale nie tak moc. Donald Trump prehru síce nepriznal, ale už začal spolupracovať na odovzdanie moci. Akciový trh je vždy o dva kroky napred. A platí to zvlášť, keď ide o rast.

Vďaka tomu si aj v skrátenom týždni, počas ktorého slávili Američania Deň vďakyvzdania, pripísala väčšina indexov nezanedbateľný rast. Americký S & P 500 posilňuje od minulého týždňa o 2,5%. Európsky Euro Stoxx 50 rastie za rovnakú dobu zhruba o 2%. Dôležitý míľnik zažil Dow Jonesov index. Prvýkrát v histórii prekonal hranicu 30 000 bodov. Hoci len na chvíľu.

Symbolickému Dow Jonesovo indexu sa v rámci newsletteru príliš nevenujeme. Druhý najstarší americký index patrí k najsledovanejším svetovým indexom a jeho história siaha až do roku 1896. Lenže má svoje chyby. Obsahuje iba 30 spoločností, ktorých váha nie je daná trhovou kapitalizáciou, ale cenou za akciu. Nejde ani o 30 najväčších spoločností. Ťažko potom možno hovoriť o spoľahlivom ukazovateli vývoja na americkom trhu.

Napriek všetkému spomínanému sa vývoj Dow Jonesovho indexu v porovnaní s S & P 500 príliš nelíši. Výraznejší výnimkou je tento rok, v ktorom technologickí giganti dominujú na úkor „tradičných firiem“. Päť najväčších (Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook) tvorí viac ako pätinu celého indexu S & P 500. V prípade Dow Jones indexu je to len niekoľko percent. Traja z piatich nie sú ani jeho súčasťou.

Naposledy k Dow Jonesovo indexu. Troch tisíc bodov dosiahol prvýkrát v roku 1991, teda zhruba pred 30 rokmi. Od tej doby sa jeho hodnota zdesaťnásobil (+900%). To zodpovedá viac ako 8% ročnému zhodnotenie. Porovnateľný vývoj obidvoch indexov od jari 1991, kedy Dow Jonesov index pokoril 3 000 bodov, je vidieť na grafe nižšie.

Dow Jones Industrial Average vs. S&P500

Marriot napriek pandémii dosiahol zisk

Marriot, najväčší hotelový operátor na svete (vlastní Radisson, Ritz, Sheraton), ohlásil za posledný qvartál (júl-september) profit. A to na svet v ktorom je obsadená iba 1 z 5 hotelových izieb je celkom slušný výsledok. Zatiaľ čo všetci ostatní reportovali straty (Hilton, Hyatt), Marriot usilovne hľadal spôsobí ako šetriť. Marriot zarobil 57% menej ale dokázal ušetriť 57.2%. A tých 0.2% je v Marriot rovných 100 miliónov dolárov. Budgeting je naozaj umenie.

[Marriott’s shocking pandemic profit]

Amazon vstupuje do lekárenského byznysu

Po tom čo česká Pilulka.cz vstúpila na burzu a okamžite si pripísala 38%, tu je ďalšia správa z prostredia lekárni. Amazon začína distribuovať po novom aj lieky [Amazon launches Amazon Pharmacy, a delivery service for prescription medications].

Ako som tak tento mesiac počúval GeekWire News podcast so Scottom Galloway, autorom knihy Post Corona, počul som od neho veľmi dobrý komentár: „Ak bola len jedna jediná firma vytvorená za účelom pandémie, tak je to Amazon“. Autor ním narážal na to ako sa Amazon počas pandémie Koronavírusu zväčšil pričom pokrýval všetky odvetvia ktoré boli počas pandémie nutné. Ako autor ďalej hovorí, Amazon sa v roku 2025 stane najhodnotnejšou spoločnosťou na svete (najmä pre svoju AWS službu). Celý podcast so Scott Gallowayom si rozhodne odporúčam vypočuť a jeho knihu Post Corona si pridám do môjho TODO listu na čítanie.

Mňa vstup Amazonu do prostredia lekárni pôsobí ako dobrý BUY signál a pravdepodobne spolu s Teslou budem túto akciu každý mesiac prikupovať cez fraction share Revolutu. Zároveň premýšľam o smerovaní svojej kariéry smerom k AWS Solutions Architect, ale to už je iný príbeh.

Apple M1 chip

Apple mal svoju ďalšiu prezentáciu na ktorej odhalil svoj M1 chip. Ten zaradil do Apple Mac Air 13, Apple Mac Pro 13 alebo Apple Mac Mini. Celá prezentácia bola pekná a ukázala celkové zlepšenie technických parametrov. Čo ale mňa zaujalo boli úvodné slova CEO Apple Tima Cooka o tom ako Apple zvýšila predajnosť Macou za posledný štvrťrok o 30%. To je celkom dosť a celkovo hovorí o trende z posledných dní o mobilnej práci z domu.

Musím však povedať, že až kým som nevidel video od ColdFusion tak mi vôbec nedošlo čo všetko znamená prechod na ARM architektúru. O počítačových architektúrach veľa neviem. Ale to čo som vo videu videl mi hovorí, že s ARM architektúrou nás celkom čaká revolúcia vo výkone… Video ma utvrdilo v tom, aby som sa začal pohrával s myšlienkou nakupovať Apple pravidelne ako Amazon a Teslu. Pri 2. generácii čipov ktoré sa dnes už varia v peciach Apple už výkonnostný rozdiel uvidíme určite lepšie.

Disney+ predčil očakávania

Médiami preletela správa ako Disney dosiahol 73 miliónov predplatiteľov za 11 mesiacov na trhu. [ Disney+ 73 million subscribers ]

To by bola samozrejme skvelá správa, keby boj na trhu digitálneho obsahu sa nebojoval v priestore kde sa obsah musí prinášať čo najčastejšie. A to je v protiklade s tým čo Disney prináša – kvalitu. Bob Chapek, nový CEO Disney, sa totiž nechal počuť, že nové filmy budú vychádzať len cez digitálnu službu.

Musím povedať, že mám z toho zmiešane pocity. Samozrejme to ešte stále vyzerá, že je čas nakúpiť si niečo z Disney do portfólia v rámci zábavy. Ale nechcem sa hrať na ďalšiu epizódu zo South Parku kde streamovanie zabíja káblovku. Ak Disney vynechá svoje nové filmy z uvádzania v kinách, možno zarobí niečo naviac napriamo na svojej streamovacej službe, ale určite stratí viac v dlhodobom horizonte.

Z osobnej skúsenosti musím povedať, že vidieť Tenet 2x v kine je stále lepšie ako 1x v pohodlí domova. Filmová kvalita a atmosféra sa jednoducho nedá porovnať. A keď na ten film idem, viem že na ňom chcem proste minúť peniaze. To isté platí aj o Disneyovkách a Pixarovkách atď. Vedeli by ste si predstaviť Harryho Pottera alebo Pána prsteňov len ako film vo svojom katódovom televízore. Asi ťažko. Bez kino uvedenia sa toto umenie degraduje na jedno použite a sorry Disney, týmto spôsobom sa merch z Frozen dobre predávať nebude. Hovoríme o zážitkoch ktoré sa deťom vryjú pod kožu až kým nebudú mať svoje vlastné deti. Ale pamätáte sa na XYZ časť seriálu, ktorý ste videli medzi XYY a XZZ filmom v pohodlí svojho gauča? Určite nie. Preto premiéra filmov bez uvedenia na strieborné plátno sa vráti Disney okľukou o niekoľko rokov v márnej snahe dosahovať zisky z merch predaja a návštevi Disneylandov. Milking money z Mickey Mousa a Star Wars sa tiež nedá do nekonečna…

Tasmánia získava 100% energie z obnoviteľných zdrojov

Potichučky sa už začína zelená revolúcia. Tasmánia sa stala už 4 miestom na Zemi ktoré deklarovalo získavanie energie zo 100% obnoviteľných zdrojov. [Tasmania declares itself 100 per cent powered by renewable electricity]

Na prvý pohľad toto možno nie je veľká správa. Ale veľmi dobre naznačuje trend, ktorým sa postupná energetická revolúcia bude uberať. Postupne sa budú pripájať čoraz väčšie a väčšie regióny. Tasmánia, ostrov na juhu Austrálie, sa tak pridala k Škótsku, Islandu a Kostarike.

Mňa to zároveň prinútilo pozrieť sa na túto oblasť – Austráliu – a zamyslieť sa nad ďalším regiónom do môjho hľadáčika v investičných stratégiách.

BONUS

Funny video mesiaca najdete na WSB ??? the stock market in 2020 ???.

2 thoughts on “Investičné poznámky za november 2020

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.