Príprava na Erasmus

Predstavte si, že ste boli vybraný na program Erasmus pod svojou univerzitou a ste si viac-menej istý, že cestujete do zahraničia. Treba sa na to pripraviť, lebo šťastie praje pripraveným !

1. Treba si nájsť informácie o krajine kam idete. Wikipédia, knižky, internetové fóra Slovákov žijúcich v danej krajine atď. Podľa potreby sa zaregistrovať a diskutovať.

Idem do Holandska, v mojom prípade je to napr. stránka http://expat.satyr.nl/expat.php . Má aj fórum.

Inak by asi malo byť každému známe fórum exilantov v zahraničí http://www.komunita.exil.sk/.

Cenný zdroj informácii sú aj ľudia, ktorí tam boli pred vami (doktorandi, študenti, profesori,). Ak už máte priateľov na mieste, spýtajte sa ich čo a ako. A keď máte problém, určite vám neodmietnu pomôcť.

2.Keďže idete do zahraničia študovať a nie na výlet, predpokladajte, že na vás nebudú brať žiaden ohľad. Preto ak chcete prežiť a nevracať peniaze, porozumenie látky a vyučovacieho jazyka je základom úspechu.

V Holandsku sa vyučovanie uskutočňuje v anglickom jazyku. Preto som sa začal učiť angličtinu zo svojho oboru. Učím sa najmä technické výrazy a odborné slova. Mne na to slúži stará červená kniha z roku 1966, z ktorej sa učil ešte môj otec.

V iných krajinách a na iných univerzitách sa však môže vyučiť aj domácom jazyku.

3. Začať sa učiť rodný jazyk krajiny. Ja som si kúpil Holandčina na cesty. Taká malá kniha pre samoukov.

4. Ak o tom, že ste vybraný viete dlhšie a počas pobytu budete chcieť aj cestovať, nájdite si počas leta prácu alebo brigádu. Peniaze na cestovanie v zahraničí nebude nikdy dosť…

5. Kúpte si mapu alebo si preštudujte maps.google.com a zistiť si nejaké styčné body z okolia, kde budete. V prvých dňoch to človeku zachráni krk.

6. Začnite si robiť zoznam čo si so sebou zoberiete.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.