Investičné poznámky za december 2020

Asi najväčšou udalosťou tohto mesiaca sa stalo vydanie počítačovej hry Cyberpunk 2077, ktorá odhalila temné zákutia vývoja trojáčkových titulov. December priniesol ale aj také zaujímavosti IPO AirB&B alebo DoorDash, či začiatok antimonopolných súdov s FAANG spoločnosťami.

[bonus]

To čo sa udialo na hernej scéne nemá obdobu. Asi nikto neočakával čo sa ukáže po vydaní dlho očakávaného titulu Cyberpunk 2077 od poľského štúdia CD Project Red. Osobne som mal som možnosť vidieť Cyberpunk 2077 hru len pár dni po vídaní a musím povedať, že som neveril vlastným očiam. A po zahliadnutí niekoľkých recenzii som bol rád, že to nie je len môj dojem. Cyberpunk 2077 sa stala asi najhoršou AAA hrou dekády a nikomu nie je jasné ako mohli vývojári z CD Projektu Red toto utajiť a vypustil hry do sveta v nehrateľnom stave. Celkovo to len vypovedá o obrovskej toxicite herného marketingu trojáčkových štúdií.

Akcie CD Projektu išli samozrejme hneď po vydaní Cyberpunku 2077 dole.

CDR 2020 Jan

CD Projekt Red sa snažil zachrániť situáciu tým, že vrátil peniaze. Po pár dňoch sa Sony samé rozhodlo stiahnuť po hernom fiasku Cyberpunk 2077 z PlayStation Store.

CD Project Red appology

[Source]

[Sony is pulling Cyberpunk 2077 from the PlayStation Store and offering full refunds]

Dobrú recenzia hry Cyberpunk 2077 si môžete nájsť napr. na YouTube kanály IGN:

Meme CD projekt Red release Cyberpunk 2077

[zdroj]

AirB&B vstúpilo na burzu

AirB&B asi netreba predstavovať nikomu. Od stredy 9. decembra je spoločnosť kótovaná na burze NASDAQ pod tickerom ABNB. A pri jej uvedení na burzu sa bolo rozhodne na čo pozerať. Z počiatočných odhadov na 30$ sa firma upísala na burze nad hranicu 60$. To však netrvalo ani minútu a cena za akciu sa po raketovom dopite začala obchodovanie až niekde nad 150$ za akciu.

Musím sa priznať, sám som mal záujem o kúpu ABNB. Je to spoločnosť, ktorá definovala určitý druh služby a žiadna reguláciu ju nezastaví (aj keď pandémia Covid-19 značne ovplyvnila fungovanie AirBnB).

S príchodom vakcíny sa samozrejme už v lete tohoto roku dá očakáva návrat určitého množstva turistov do svetových metropol a AirB&B bude pri tom. Ale pri cene nad 150$ za akciu dávať za firmu ktorá momentálne skoro nezarobí ani cent je jednoducho nereálne pre malého investora.

DoorDash vstúpilo na burzu

Na New Yorskú burzu (NYSE) vstúpil aj americký DoorDash, obdoba Európskemu DeliveryHero alebo DámeJídlo. Podobne ako AirB&B jeho cena bola obrovsky premrštená hoci sa službe v čase pandémie určite darí lepšie ako AirB&B. Z posledných úvodných kótovaní firiem (IPO) na amerických burzách je však vidieť, že je niečo zle.

Obidve spoločnosťi (AirB&B, DoorDash) videli obrovský skok vo svojich cenách cenných papierov počas prvých dní obchodovania.

Dokonca aj americký komentátor Jim Cramer kritizoval tieto obrovské výchylky v cenách medzi uvádzaním na trh a reálnou hodnotou na trhu za ktoré sú ich ochotní ľudia kúpiť.

Bob Dylan predal svoje pesničky

Bob Dylan predal svoju celú kolekciu 600 pesničiek Universal Music Publishing Group. Ide rozhodne o dobrú kúpu ako keďže Bob Dylan je autor ktorý výborne pracuje s textom (dostal Nobelovu cenu za literatúru) čo sa bohužiaľ o mnohých hudobných umelcoch v súčasnej vlne pop-music vôbec nedá povedať.

[Bob Dylan sells entire songwriting catalog]

Apple elektrické auto

Apple oznámil tvorbu nového elektromobilu s technológiou batérie novej generácie v roku 2024. Ide o niečo o čom sa už šuškalo dávno a vyzeralo to tak, že to pre Apple nebude mať cenu. Do toho sa pridal aj Elon Musk, ktorý o Apple povedal ako v roku 2018 odmietlo stretnutie na ktorom by navrhol odkúpenie Tesly. Ak sa po tomto roku pozrieme spätne išlo určite o chybu. Ani nie tak z extrémnej valuácie Tesly, ktorá nezodpovedá realite. Ale o to akými pôrodnými bolesťami si Tesla prešla a čím si bude musieť Apple prejsť tiež ak sa pre výrobu áut rozhodne. Ale kto vie .. Ak by Apple kúpil Teslu v roku 2018 možno by sme na poli elektromobilov nevideli tak obrovský boj aký sa strháva dnes.

[Elon Musk says Apple refused a meeting to acquire Tesla]

[Apple plans self-driving car ‚in 2024 with next-level battery technology‘]

BONUS

Meme ABNB IPO 68$ per share

[Zdroj]

One thought on “Investičné poznámky za december 2020

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.