Investičné poznámky za august 2020

Asi najväčšou správou tohto mesiaca sa stal akciový split 2 technologických akcií na americkej burze NASDAQ a to akciový split spoločnosti Apple a Tesla.

Pri veľkých firmách ostaneme. Ale poďme sa najskôr pozrieť na tieto 4 dôležité udalosti ktoré sa udiali v auguste 2020:

Akciový split Apple a Tesla

Split najhodnotnejšej automobilky Tesla (TSLA) sa stal v pomere 1:5 a split najhodnotnejšej firmy vôbec, spoločnosti Apple (APPL), sa uskutočnil v pomere akcii 1:4.

K nárastu ceny akcii TSLA došlo hneď po oznámení splitu akcii. [Pět kusů místo jedné. Tesla za pár týdnů rozdělí své akcie a po krátkém propadu začíná jejich hodnota znovu růst] V realite však firma vôbec nedosahuje raketovú hodnotu ktorú dosiahla v posledných mesiacoch. Len na porovnanie hodnota automobilky Tesla, ktorá momentálne vyrába 100 000 áut za kvartál, má väčšiu hodnotu ako všetky ostatné automobilky alebo aj napr. taký americký Walmart, ktorý zamestnáva 2.2 milióna ľudí v svojich 11 500 pobočkách.

Našťastie to aspoň s kvalitou áut Tesla pôjde hore vodou. Zdá sa, že Tesla začne čochvíľa vyrábať rám auta len z dvoch častí. To bude viesť k zvýšeniu kvality rámu, zrýchleniu výrobného procesu a zníženia nákladov. [Tesla has a giant new machine to produce the Model Y frame in almost one piece]

A vtáčiky zase štebocú, že Tesla čoskoro predstaví aj nejaký ďalší zlepšovák (možno to bude v rámci kabeláže), ktorý odľahčí vozidlo a zlepší kvalitu.

O Tesle pripravujem samostatný článok. V ňom sa budete môcť dočítať aj prečo niektorí analytici posúvajú cenu za akciu zo súčasných 2 000 $ na 10 000 $.

Warren Buffett nakupuje banskú spoločnosť zameranú na zlato

Strýček z Omahy nakúpil Kanadského baníka Barrick Gold. Barrick Gold (GOLD) je 2. najväčší výrobca zlata a mám pocit, že toto bude jedna z Warrenových „krátkodobých“ investícií. Warrent Buffett sa vždy vyjadroval o samotnom zlate ako o blbosti. Ale zato o reálnej hodnote vždy vedel svoje.

A tak je to aj so zlatom v súčasnosti. Ešte chvíľu bude trvať (optimistický 2 – 3 roky) kým sa svet dá zase dokopy a cena zlata začne pomaly klesať. Dovtedy bude len stúpať ako niečo čo v časoch krízy uchováva hodnotu.

Pravda je však taká, že aj keď niekto na zlatej horúčke zbohatne, najviac zarobí ten kto predáva lopaty. A to sú momentálne banské spoločnosti, ktorých cena zlata nezaujíma až tak veľmi ako pozitívne navyšovanie ich produkčných kapacít.

[Opinion: Warren Buffett undergoes a conversion on gold — should you follow him?]

Apple a Epic

Musím povedať, že v tomto spore rozumiem obidvom stranám. Ale viac sa mi páči prístup Epic Games ktoré majú gule vyzvať najhodnotnejšiu firmu na svete na súboj. Nie je to práve súboj v starom dobrom Quake 3 [Mojang’s Persson Suggests Quake Match To Settle Scrolls Naming Lawsuit]. Ale brať si 30% za nič je tiež príliš veľa.

V každom prípade Apple by mal začať znova inovovať. Pretože ak všetko na čom stojí jeho úspech je stáť na produktoch z minulých rokov a len dobiehať konkurenciu za cenu neobmedzených budgetov, to nie je stratégia ktorá v dlhodobom meradle prináša úspech.

Úspech je aj robiť niečo smelé a odvážne, niečo čo neurobil nikto predtým . Napr. keď Dávid vyzval Goliáša alebo keď Epic útočí na Apple… [Fortnite záměrně porušil pravidla a byl smazán z App Storu. Epic Games zahajují obří kampaň, která má změnit Apple]

Európa vs. Americký tech

Celková hodnota amerických technologických firiem obchodovaných dosiahla väčšiu hodnotu ako hodnota Európskych akcii. To nie je veľmi reálne keď sa človek pozrie do Amerických miest zmietaných v nepokojoch a Kovidom. Napriek tomu, že ide o globálnych hráčov, je nemožné aby v čase keď si svet dával pauzu, tieto firmy mali niekoľkonásobné väčšie hodnoty ako v čase pred Kovid krízou. Ide o bublinu, viac v odstavci vyššie.

UPS elektrické dodávky na postkovidový svet

V Fully Charged Show sa rozprávali v Arrival o prestavbe elektrických dodávok pre UPS.

Aj keď sa možno zdá, že ide o nič nehovoriacu dokrútku, van elektromobily a elektromobilita nákladných áut bude má práve veľký význam v doručovateľských službách. Musím povedať, že sa mi prepravky spoločnosti Arrival veľmi páčia a vedel by som si z nich predstaviť aj obytné modely pre kemperov.

Tento mesiac som aj dostal veľký balíček z Amazonu dopravený cez UPS a ich služby a doručenie sa mi páčili. Zároveň spolu s DHL, FedEx-om a inými spoločnosťami na doručovanie len cez Kovid krízu rástli a v postkovidovom svete budú mať svoje pevné miesto. Dopravné spoločnosti

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.