Individuálny štúdijný plán na Erasmus

Vytvorenie dohody o štúdiu (learning agreement) úzko súvisí s vytvorením individuálneho študijného plánu. A Boh mi je svedkom, že mi trvalo 2 týždne kým som pochopil čo to vlastne je. Názov z technického hľadiska jasne definuje o čo ide. No názov je zradní …

Individuálny študijný plán totiž nie je Váš záujem/názor/pohľad/prehľad ako absolvujete určite predmety. Ale je to vyjadrenie vašich prednášajúcich na vás/ich názor/ich chcenie/postoj ako absolvujete ich predmety na univerzite.

Vtip je v tom, že vy na Slovensku musíte proste získať/absolvovať celý počet kreditov na získanie diplomu. Či budete v zahraničí (na Erasmuse) alebo nie. Vy totiž v zahraničí môžete študovať trebárs aj hutníctvo napriek faktu, že ste ste na Slovensku z lekárskej fakulty. Otázka znie, ako získate na Slovensku kredity v čase keď tu nebudete …

Popravde, z môjho pohľadu nie je na tom nič individuálne. Ide o odpornú byrokratickú hydru, ktorej sa naviac pripisuje veľká váha.

Individuálny študijný plán vznikne po dohode s každým jedným prednášajúcim predmetov, ktoré by ste mali absolvovať v čase vašeho pobytu v zahraničí. Bude obsahovať informáciu ako dané predmety absolvujete na Slovensku, na vašej univerzite. Či si ho zopakujete, urobíte skúšku, … alebo sa dohodnete, že vám uzná nejaké kredity získané v zahraničí.

Vytvorenie individuálneho študijného plánu znamená osobne konzultovať, navštíviť, získať stanovisko od každého jedného prednášajúceho osobne.

Individuálny študijný plán by ste mali mať urobený skôr ako odovzdáte learning agreement. Pretože ak individuálny študijný plán budete robiť po odovzdaní learning agreementu, môžete sa ukrátiť o možnosť absolvovať niektorý z predmetov na Slovensku formou uznania kreditov zo v zahraničí absolvovaného predmetu.

Zmeny v learning agreemente je možné vykonať aj dodatočne, ale až na mieste v zahraničí, najviac mesiac od príchodu. To sa však určite ukrátite o nejaké lekcie … Preto treba dôsledne vytvoriť individuálny študijný plán ešte pred odovzdaním learning agreementu.

Individuálny štúdijný plán postavený ešte len na predpoklade možno na mieste zapísaných predmetov môže jednoducho stroskotať na tom, že sa v zahraničí nejaký kurz proste neotvorí … Po návrate samozrejme budete mať problém.

Ak máte predmet, ktorý vám vyučujúci odmietne uznať po návrate, alebo z nejakého iného dôvodu nevie čo má robiť, môžete si požiadať o vyškrtnutie akurát absolovavného predmetu v čase pobytu v zahraničí zo zoznamu absolvovaných predmetov v rovnakom čase absolvovaných na Slovensku. To však neznamená, že ho neabsolvujete. Len to, že ho absolvujete o školský rok neskôr. Na získanie diplomu totiž potrebujete získať dostatočný počet kreditov a absolvovať všetky povinne predmety.

Ak odchádzate na EILC kurz, ktorý sa koná v čase zimného skúškového obdobia, (na TUKE) musíte získať minimálne 12 kreditov ešte v zimnom semestri. To praktický znamená, že musíte robiť skúšky v predtermíne. 12 kreditov je nutných na „administratívny“ prechod študenta zo zimného do letného semestra. Potvrdenie o tom, že absolvujete skúšky v predtermíne má byť takisto doložené do individuálneho študijného plánu. Čo v praxi znamená, osobne sa spýtať každého prednášajúceho v zimnom semestri, či vám dovolí predtermín. Status quo – bude sa učiť na skúšky už počas semestra 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.