Prezentácia programu Erasmus na TUKE

V stredu sa uskutočnilo stretnutie študentov s predstaviteľmi programu Erasmus na TUKE. Bol som na ňom a dozvedel som sa viaceré odpovede na niektoré otázky.

Zaujímali ma najmä tieto veci:

  • Ako tretiak Bc. štúdia končím školu a na programe by som sa chcel zúčastniť v prvom roku Ing. štúdia. Ako študent slovenskej vysokej školy ju prakticky skončím a znova ju začnem študovať (dúfajme). V praxi to znamená, že skončím Bc. štúdium a začnem študovať na Ing. štúdiu.
    Ako som sa dozvedel, tento prestup z Bc. na Ing. nemá na účasť v programe žiaden vplyv.  Aj keď o tom nie som až tak vnútorne presvedčený, verím že po tom získam Bc. titul a škola ma príjme na Ing. štúdium, tento medzi stupienok  nebude nikomu administratívne prekážať.
  • Už som sa porozprával aj s kontaktom univerzity s ktorou má fakulta podpísanú bilaterálnu dohodu. Veľmi som sa mýlil v mojom predchádzajúcom tvrdení, že narážam na skúposť na informácie. Ako obyčajne, záleží to na ľuďoch. Informovali ma veľmi dobre.
    Stretnutie s kontaktom vo mne vyvolalo viacero otázok, na ktoré si musím zodpovedať sám. Jednou z nich bola aj finančná otázka prežitia v krajine, kde  sídli univerzita. Životné náklady sú oveľa vyššie ako je čiastka pobytového grantu udeľovaná Erasmom. Preto veľkú časť týchto nákladov budem musieť tratiť zo svojho vrecka.
    Pre tých z vás, ktorí máte dobrý priemer (čo znamená, že neštudujete FEI, viď. ďalej…) a rovnaký problém, nadácie ako SPP a Tatra banka vám asi môžu pomôcť dofinancovať štúdium.
  • Po stretnutí som mal pocit, že som asi jediný študent, ktorý ide na program Erasmus za účelom štúdia. So všetkou úctou k prezentácii bývalých študentov Eramusu študujúcich na baníckej, ekonomickej, stavebnej alebo strojárskej fakulte; bol som veľmi sklamaný z vašich prezentácii! Po niektorých som ani nevedel, čo títo ľudia študujú. Strojár, ktorý nevedel ani ceknúť po anglicky a získal titul. Ekonómka, ktorá mi hovorí o fontánach pred školou a nákupoch u Prády. A to dievča čo meralo vzdialenosti v minútach od pláže…

Aktualizované

Podať prihlášku na Erasmus sa dá len do 16. apríla 2010. Postup pri Erasme na FEI na TUKE sa dá nájsť tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.